5² Life Hacks ~ 4/5

Je kunt geen artikel lezen, boek openslaan, website bekijken, expert spreken (wie is ’t niet, these days?) of je krijgt een handvol goedbedoelde en ongevraagde adviezen voor je kiezen. Adviezen zijn bijna altijd gericht aan een ander. Logisch? Nope, denk het niet. De beste adviezen geef je maar beter aan jezelf. Omdat jij de enige bent die weet wat je echt nodig hebt. Moet je wel voor openstaan en ’t lef hebben om er iets mee te doen, natuurlijk. Daarom geven we het liefst advies aan anderen. Is ook beter voor je ego, hè? Hoe goed kun je een ander eigenlijk adviseren als je niet eens bij machte bent jezelf te managen? Zou jij skiles willen van iemand die zelf niet kan skiën? Nou, dan. Stoppen d'r mee. Ga eens lekker luisteren. Dan hoor je nog eens wat, maak je connectie en verdien je meer. Respect, geld en aandacht.

Anyway, om dat kracht bij te zetten deel ik in vijf opeenvolgende artikelen de 25 life hacks als richtlijnen aan mezelf. Is toch een geruststelling dat je ze niet persoonlijk hoeft te nemen? Ik heb ze alle 25 door schade en door schande geleerd. Hier is de vierde serie: 5 Life Hacks as a Man. Enjoy.

BE FEARLESS — In een recente keynote voor de sales & marketingtroepen van een multinational sprak ik over de vijf meest opvallende karakteristieken van de top 2% verkopers. Een daarvan is: They Are Fearless. In de reviews kreeg ik opvallend veel bijval. Want dat werd nooit besproken maar was zo herkenbaar en aanwezig. Angst is een integraal onderdeel van ons bestaan. En gehinderd worden, of beter gezegd: je laten hinderen door angst is zonde van je leven, van je mogelijkheden, je kansen, je ontwikkeling en je recht op vrijheid. Het is echt alleen jouw verantwoordelijkheid om je angsten onder ogen te zien, te voelen, er lak aan te hebben en te gaan voor wat je echt wilt. Feel the fear and do it anyway.

BE POWERFUL — Je bent de eindbaas over je eigen welzijn. Mens sane in corpore sano: een sterke geest in een sterk lichaam. Hoe sterk, fit en gezond wil je eigenlijk zijn? Nou, zeg eens. Hoeveel heb je ervoor over? Geen tijd? Slappe excuses. Alcohol hoort bij gezelligheid? Gelul. De eerste biohack is voeding: onbewerkt, natuurlijk en minder vaak en veel dan je gewend bent. Intermittent fasting rocks. De tweede is kracht. Spierkracht. Weightlift met een doel en train high intensity interval. Ah, jij wielrent met je matties op zondagochtend? Mooi social event, alleen van fietsen (en cardio) word je niet sterk. Wel skinny-fat. En is reuze slecht voor de balzak. Get real, mate. Heffen, tillen, stoten. Wees een man.

EXECUTION IS A STRATEGY — Mooie quote van Herb Kelleher, de voormalige CEO en founder van Southwest Airlines: “We have a strategic plan and it’s called doing things”. Tja, dingen doen. Een bijna vergeten discipline waarmee je resultaten op het scorebord krijgt. Intenties zijn prachtig, plannen geduldig en dromen zijn net angsten: ze komen zelden uit. Wat je echt wilt, is zoals Napoleon Hill het noemt, je Definite Chief Aim. En je hebt volharding nodig om die te bereiken. Execution is a strategy. Stop met meetings, politiek en managen. Gewoon gaan. Al doende leren, de plannen aanpassen en in beweging blijven. You can't build a reputation on what you are going to do (Henry Ford).

LOW TESTOSTERONE DISEASE — Een van de meest sluipende epidemieën die de wereld teistert, is een testosterontekort bij mannen. Je kent ze wel: man boobs en belly fat, een zittend bestaan, stress op het werk, biertje/wijntje. Typisch gevalletje van testosterontekort. Testosteron is een essentiële androgeen voor gezonde hart- en bloedvaten, een scherpe concentratie, een goed geheugen en spiermassa, een optimale geestelijke gesteldheid, is goed voor je libido, ontstekingsremmend en nog veel meer. Ben je een man van boven de 30? Laat je bloed regelmatig testen. Ook als je een hoog metabolisme hebt. En laat je niets wijsmaken: zorg voor een waarde van minstens 15 nmol/l. Onafhankelijk van je leeftijd. Bam!

IT’S ALL ABOUT MINDSET — Testosteron ondersteunt je focus en drive. Daarnaast geeft 't je een voorsprong bij het behalen van prestaties. Een chronisch tekort zet je buitenspel. Zonder wilskracht en een sterke mind word je sowieso geen topper. Het goede nieuws is dat je die net als spieren kunt trainen. "Watch your thoughts, they become words; watch your words, they become actions; watch your actions, they become habits; watch your habits, they become character; watch your character for it becomes your destiny”. Noteer eens een dag ongefilterd wat je allemaal denkt. Er gaat een nieuwe wereld voor je open als je alle mindfucks achter je laat. Da's geen belofte, maar een garantie.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.