Royal Dutch Zomerkoning(in)

Right. Je bevindt jezelf voor de zoveelste keer weer in het oog van de commerciële zomercycloon. De tijd die je wist dat zou komen, dus als je nu op de Hollandsche salesburelen enthousiast voicemails aan 't bellen en out-of-office replies aan 't ontvangen bent, wens ik je vanuit de Mojito Beach Bar op Ῥόδος heel veel succes. Maar zoals altijd leef ik tot op de bodem van mijn empathisch vermogen met je mee en doe graag een stuk of wat suggesties om er ook deze keer, of volgend jaar of wanneer je er ook aan toe bent, weer het beste van te maken.

1.    GTF OUTTA HERE — Als je thuis zit terwijl je klanten massaal het land uit zijn, vraag ik me af of dat een bewuste keuze is. Ja? Waarom? Om zelf ook eens tot rust te komen? Waarom dan ook geen vakantie? Nee? Als dit al een onbewuste keuze was, hoeveel meer maak je er dan helemaal? Tja, moeilijk te beantwoorden als ze onbewust zijn, huh? Hoe dan ook: get the fuck out of the country, mate. Ai, te laat. Nou ja, nodig volgend jaar je vrienden een week uit op de Lady Kathryn V voor een rondje op de motor door de Caribbean. En als dat het budget overschrijdt, lees je (op de camping, ofzo) het boek How to Get Rich van de veel te vroeg uitgetreden performer en filantropist Felix Dennis. Ja maar, gaat dan alles over geld, Arno? Nee, tuurlijk niet, maar zoals de salesgigant Zig Ziglar 't zo treffend wist te verwoorden: "Money isn't the most important thing in life, but it's reasonably close to oxygen on the gotta have it scale." Lees nou het boek van Dennis maar en dan kijken of je die laatste vraag nog steeds stelt. 

2.    GIVE, SHARE, RECEIVE — Als je dan toch op de site van Zig Ziglar hebt gekeken, is ’t je vast opgevallen wat er in de header staat: “You can have everything in life, if you will just help enough other people get what they want”. Je gaat het echt zien als je het door hebt. Beloof ik je. Iedere epic succesbaas heeft het er over, dus het zal wel kloppen, denk ik dan. Harry Browne typeerde het geheim van succes als “Find out what people want and help them get it”. Lees The Secret of Selling Anything, een compilatie van twee van Harry’s ongepubliceerde manuscripten uit de jaren 60. Bob Burg zegt 't kernachtiger dan wie ook: “The more you give, the more you have”. Podcast, hieronder. De eindbaas aller succesbazen Napoleon Hill noemt 't in Law of Success The Golden Rule: “Do unto others as they would have done unto them”. En studerend in de Zohar, die wordt toegeschreven aan Shimon bar Yochai, kom ik dit tegen: “Our purpose in this lifetime is to transform our own desire to receive into a beneficent force for sharing with others”. Nou, doe dan.

3.    GA STOERE DINGEN DOEN — Met de Royal Dutch Sales Book Society lezen we met elkaar boeken, officially and unoffically, so to say. Enfin, recent met een van de members het boek van Grant Cardone, Be Obsessed or Be Average, gedeeld (weer) gelezen. En wat er dan opkomt is het besef dat je obsessed bent. Of helemaal niet. In het laatste geval ben je een 6-minnetje. Lezen. Zal je goed doen. Nou ja, om alles een beetje zomers te houden pleit ik voor stoere dingen doen. Want ieder mens loopt dagelijks tegen z'n beperkingen aan. Is niet zo erg, maar leg de lat dan hoog. Heel. Hoog. En dat begint met weten wat je wilt. Anders valt er geen lat te leggen. En that's the kicker, mate. Want dat is wat heel veel commerciële zielen eigenlijk gewoon niet weten: wat ze nou eigenlijk willen (behalve dat alles zo blijft als het is). Dat ze er alles voor willen doen (en laten) om 'het' te bereiken. Kijk, en zolang dat er niet in zit, blijft ’t leven average. Niks er tussen in, volgens Grant. En daar kun je je ook gewoon in schikken, hoor. In being a 6-minnetje. Jouw keuze.

4.    EERST GELOVEN, DAN ZIEN — Tijd voor een goeie sales hack, waar je in deze zinderende zomer prima aan kunt werken zonder dat je wordt afgeleid door kleine, zeikende klanten? Indiceer 3 topklanten, die het nog niet zijn. Per verkoper. Niet zomaar klanten, maar droomklanten: klanten waarvan je nooit zou denken dat ze zo snel zo veel bij je zouden kopen. En dat gaan ze voor 2020 doen. Arrogant? Nee, 100% forecast. Want je kunt geen toernooi winnen, wat je niet speelt. Je gaat als een private investigator los op die klanten. Met behulp van je CEO, VP’s, marketing en de hele verdere rest van je tent. Iedere 1e maandag van de maand van 6 tot 8 uur: voortgang in de Elephant Meeting. Je schiet tenslotte groot wild. Daarna met z'n allen een uurtje sporten en om 9 uur fit en zonder file aan de bak. Zelden kom ik iemand tegen die dit geen goed plan vindt en zelden kom ik iemand tegen die dit doet. De resultaten van degenen die het wel doen zijn exponentieel. Dus je kunt wel niets nieuws horen, maar ga nou eens iets nieuws doen, grote groeier.

5.    SELL WHEN THEY BUY — Dit is een sales hack, waarop je je in een tropische zomer prima kunt voorbereiden, terwijl je o, zo waardevolle klanten genieten van hun welverdiende vakantie. Eindbazen maken de meeste en grootste besluiten in de eerste 100 dagen van hun nieuwe baan. Hondjes plassen hun geurvlaggen op het moment dat ze nieuw terrein betreden. Is de natuur, man. En jij als begenadigd verkoper helpt die bazen graag met het realiseren van hun veranderingen. Anders ben je een commodity en dat is wel het laatste wat je wilt. De sales hack is dus dat je niet alleen je huidige opdrachtgever volgt naar z’n nieuwe bestemming, maar dat je z'n vervanger ook warm verwelkomt. En je raadt het nooit: die ging ook ergens weg en kan jou op de een of andere manier weer introduceren bij de tent met zijn of haar lege stoel. En elke keer dat er iemand vertrekt, is er weer een vervanger nodig die in de eerste 100 dagen de nodige veranderingen initieert. Een eindeloze serie opportunities met momentum. Snap je ‘m? Mooi. Go.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.