Pushing the Limits

Vast wel eens gehoord dat je geen magie hoeft te verwachten totdat je bereid bent uit de comfort zone te treden. Dat ondervond ik recent toen ik me tegen betaling twee keer per week af liet beulen door een personal trainer. Pushing the limits krijgt met een personal trainer ineens een volstrekt andere dimensie, merkte ik ’s ochtends bij het opstaan. Interessant fenomeen dat hulp van buitenaf een voorwaarde is bij het betreden van je ongekende vermogens. Solo is je reikwijdte voor succes aanzienlijk kleiner. Ook op fysiek gebied heb ik weer ondervonden dat er drie allesbepalende factoren zijn die tot succes leiden: een persoonlijk doel, mijn niet aflatende commitment en een personal trainer die mijn breekpunt oprekt.

Laat me dit voorbeeld even naar de volle breedte trekken en in verband brengen met de grootste volksziekte die ons land rijk is: hulp van buitenaf.  De adviesplaag breidt zich nog altijd uit met consultants, trainers, coaches, etc. die zich zonder schaamte apert niet verbinden aan het resultaat van hun klanten. De adviseurs zijn wel betrokken, maar niet gecommitteerd. Net zoals in een bacon-and-egg breakfast. The chicken is involved and the pig is committed. Zo niet mijn personal trainer. Die ging zonder doel niet eens met me aan de slag. En dat we dat doel gingen halen stond buiten kijf. Hij bepaalde namelijk wat we gingen doen. En dat vroeg om mijn waarachtige commitment. Punt. Zachte heelmeesters, weet je wel?

Laten we dan nu met deze voorbeelden in gedachten afdalen naar de catacomben van het nationale verkoperslegioen. De meeste verkopers die ik me herinner, komen nooit uit hun comfort zone. Niet dat ze het target op hun sloffen halen, maar nobody’s pushing their limits. Het ontbreekt door de bank genomen namelijk aan drie dingen: een persoonlijk doel, een niet aflatend commitment en een personal trainer die het breekpunt van de verkoper oprekt. Dat zorgt ervoor dat verkopers eigenlijk altijd dezelfde dingen doen, binnen hun zo gekoesterde comfort zone. En wat leer je dan wezenlijk bij? Nou, slechts datgene wat je opdoet aan de hand van ervaring, mocht je als verkoper al in staat zijn om patronen te kunnen herkennen in winnen en verliezen en op basis van geëxtraheerde lessen de mindset te beïnvloeden, gedrag te manipuleren en vaardigheden te leren of aan te scherpen.

Verkopers met een ambitieus, persoonlijk doel en een buitengewoon hoog commitment, zijn gewoon te vinden. Zolang je er maar uitgesproken naar zoekt en ze verwezenlijking te bieden hebt. De grootste uitdaging zit ‘m vooral in het vinden van een personal trainer, die verkopers intensief en door hun grenzen heen naar een hoger persoonlijk plan tilt. De meeste salesbazen hebben zoveel andere ‘zinloos belangrijke’ dingen aan hun hoofd, dat de ontwikkeling van verkopers op het tweede plan komt. En de meeste externe personal trainers zijn slechts involved en treden zelf niet eens buiten hun eigen kaders. Voor beiden geldt: werk aan de winkel. Get out of your fucking comfort zone. Verandering gaat door de veranderaar heen.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.