Sumsumsummertime

Zomer. Iedereen weg, volgens sommigen. Tijd om eens rustig van gedachten te wisselen, volgens anderen. Al is het maar met jezelf. Ik begrijp de commerciële mindfucks over de zomerperiode nooit zo goed. Het is tenslotte een terugkerend fenomeen en klagen over iets wat je niet kunt beïnvloeden is zo kansloos. Nog nooit een jaar zonder zomer gehad. Jij? Je hoort nooit één verkoopziel klagen dat klanten in de weekends niet bereikbaar zijn, terwijl die klantloze tweedaagsen bij elkaar opgeteld maar liefst 28,5% van de beschikbare tijd vertegenwoordigen en 3 weken zomer nog geen 6%. Toch is de laatste elke keer weer lastig te pareren en voor sommigen zelfs een logische reden om niet te hoeven presteren. Hoe kan het ook als niemand thuis geeft, huh?

Wat voor zinnige en ook nog leuke dingen kun je bedenken voor die maximaal drie weken dat je klanten op het strand de onvermijdelijke kuilen staan te scheppen? Kijk naar zeven ideeën die zomaar wat kleur aan 't geheel kunnen geven:

1. Stuur een magnum van een mooi champagnehuis naar het vakantieadres van je beste klanten met een handgeschreven groet: "je hebt 't zo verdiend". Laat in het midden of je de non-stop gillende en jengelende kids in het iets te dure all inclusive resort bedoelt, de 24/7 beklemmende aanwezigheid van hun gaandeweg de relatie steeds directiever wordende wederhelft of dat je ze echt de welverdiende rust en noodzakelijke recharging toewenst.

2. Kijk wat je van je dierbaarste aka meest winstgevende klanten weet en doorloop The Mackay 66. Leuke oefening om je sales empathy te raten. Ben benieuwd waar je je bevindt op de schaal van een garnaal tot Moeder Theresa. Let even op dat je bij het invullen niet alles bij elkaar gokt. Dat is namelijk een gewoonte van veel verkopers: "Ik denk dat-ie ergens in december jarig is", bijvoorbeeld. Dat betekent dat je 't gewoon niet weet.

3. Get yourself a coach! Alle toppers hebben een coach. En de enige reden dat jij 'm niet hebt is omdat je besloten hebt dat je gemiddelde leven gewoon helemaal OK is of dat je de stellige overtuiging hebt dat je 't op je dooie akkertje ook best wel ver zult schoppen. Well done, Johnny: kijk even waar je vandaag de dag staat, hoelang je daar over hebt gedaan en of je werkelijk denkt dat je de wereld in dit leven nog een keer gaat veroveren.

4. Re-imagine, reinvent, refocus, rebrand, reforecast (♫ the only way is up ♫). Nergens voor nodig als je in de flow zit, overigens. In alle andere gevallen: re-imagine en rust niet voordat je iets hebt bedacht wat ronduit remarkable is. Niet voor jezelf; voor je klanten. Als 't voor je klanten remarkable is, wordt 't ook remarkable voor jou. Da's een wet. Andersom niet, nee. Voor de meesten is het deep inside alleen geen uitdaging om remarkable te zijn. Da's prima, maar heb dan ook geen verwachtingen, okay? 

5. Outread, Outlearn, Outsmart. Lees eens een boek. Ik vraag verkopers vaak welk boek ze het laatst hebben gelezen. De reacties variëren van nonchalant schouderophalend tot de schaamteloze bekentenis dat ze de biografie van Kieft hebben liggen. Waarom lees je niet iets over waar je het meest mee bezig bent en ook nog beter in wilt worden? Maak om te beginnen een Amazon Wishlist. Sta vanaf morgen een half uurtje eerder op en lees een boek per week.

6. Voor de hardwerkende ondernemers onder ons: verzin eens iets waar dik voor wordt betaald zonder de voorwaarde van je enthousiaste aanwezigheid. Breng het onder de aandacht van iedereen die er baat bij heeft. Doen, anders wordt de tent zo afhankelijk van jou en dat moet toch een beklemmend gevoel geven, lijkt me. Als je zoiets met succes optuigt, ben je feitelijk binnen. Prima om het concept tijdens de vakantie op een luchtbed te bedenken. Kun je vast aan het idee wennen.

7. Koop van je welverdiende salaris, winst of perverse bonus een landgoed in Zuid-Spanje, bijvoorbeeld. De markt ligt daar volledig op z'n reet en je hebt voor tien hectare grond, vier slaap- en badkamers, een binnen- en een buitenzwembad net zoveel poen nodig als voor een heuse doorzonunit in de Randstad. Dat kun je jezelf permitteren als je alleen al #6 leuk weet te vermarkten. Vlieg er voor een paar tientjes naartoe en kijk alvast eens rond.

Heb 't fijn deze zomer, amigo.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.