Sumsumsummertime

Het is alweer 10 jaar een terugkerende traditie om een artikel te publiceren hoe je als rechtgeaarde sales jezelf ook dit jaar weer ongeschonden de zomer doorloodst. Want. Niets. Te. Doen. Gek fenomeen, want ik hoor nou nooit eens iemand klagen over die onmogelijke weekenden waarin er werkelijk geen enkele klant bereikbaar is. Die 104 dagen van afwezigheid beslaan toch bijna 30% van een jaar, amice. Dat noem ik pas zonde van de tijd. Daar zijn die drie weken in de zomer niks bij, toch? Da’s een lousy 4%. Nou, stop dan met huilie-huilie en transformeer je professionele stoornis voor eens en voor altijd in een hele bak met kansrijke opportunities. Voor de ander en voor jezelf. Hoe je dat doet? Ach, komt-ie nog een keer, dan. Hier zijn weer vijf nieuwe, frisse, altijd inspirerende suggesties om van de zomer een groot feest te maken. Cheers, mate!

1. INVESTEER IN JEZELF — Als je niet zo eager bent om in de piekdrukte van de zomerse exodus het beeld ook op zwart te zetten, investeer dan eens in een heuse system update van jezelf. Spuugzat van acquisitie waar je vaker het lid op de neus krijgt dan dat je warm wordt verwelkomd? Bestel dan in één zending 48 titels die alle ins & outs geven over referral selling. Elke week een boek en voor de volgende zomer zijn ze uit. Ach, ben je niet zo’n lezer? Wordt dan Cardone Certified. Een jaar lang unlimited access voor $9.995. Omdat jij een grootverdiener bent, wordt 52% fiscaal gefund en ben je voor minder dan €4.000 de zomerkoning te rijk. Gewoon, omdat je ’t waard bent. Want alles wat je meer doet dan je collega’s, zet je op een nog grotere voorsprong dan je nu al staat.

2. INVESTEER IN KLANTEN — In een oproep om meer te socializen met klanten heb ik een salesbaas ooit eens horen roepen: “Ik wil declaraties zien!”. En als er na zo’n carte blanche van stimulerende maatregelen weinig beweging in de troepen komt, heb je echt te maken met een stel droeftoeters. Anyway, overweeg eens een clubje klanten mee te nemen naar een festival. Dance Valley is wel lekker urban; mijn cliënteel geeft de voorkeur aan een Birdland VIP-arrangement bij North Sea Jazz. En wat met elk gezelschap natuurlijk kan, is lunchen met een emmer kouwe wijn op een Top 100 terras. Ik ben regelmatig te vinden op de binnenplaats van Kasteel Maurick. Helemaal mooi dat iemand van de brigade ondertussen de lease-toettoet van je klant wast, toch? Priceless.

3. ALWAYS INCENTIVISE — Ben je de grote salesbaas en ’t ook zo ontzettend zat dat de salestroepen iedere zomer weer binnen zitten omdat alle klanten het land uit zijn? Bedenk dan een zomerincentive die iedereen op scherp zet. Elke verkoper die z’n derde kwartaaltarget voor 1 september op de teller heeft staan, krijgt een lang weekend all-inclusive naar Ibiza. Para dos personas, natuurlijk. Geeft meteen een prima indicatie van het moraal. Als er geen beweging volgt, geloven ze er niet in. En iedereen die er niet in gelooft, is een bad hire, in slecht Nederlands. En wat doe je daarmee? Nou, in de meeste organisaties worden die te lang gedoogd. Want 't kost zoveel om er afscheid van te nemen, hè? Nee, ze laten zitten, da’s goedkoop. Misschien jezelf eens onder de loep nemen, amigo? Fuck mediocrity.

4. SNODE PLANNEN SMEDEN — Ik weet niet hoeveel water er door de Rijn gaat voordat een klant in jouw tent klant wordt, maar als de lead time gemiddeld drie maanden bedraagt, is het jaar op 30 september voorbij. Over & uit. Hoogste tijd om in de zomer plannen te maken voor het nieuwe jaar, dus. En als je dan toch bezig bent, ga dan eens helemaal uit je kader en plan voor 10x groter. Anders blijf je zo in je comfort zone zitten en daar heeft eigenlijk niemand iets aan. Jij al helemaal niet. Kijk, als je je niet richt op heel veel groter, gaat ’t door de bank genomen ook niet heel veel groter worden. Dingen gebeuren namelijk zelden per ongeluk. Napoleon Hill zei het al in 1926 in The Law of Success: “Whatever your mind can conceive and believe, it can achieve”. En ook hier geldt: je gaat het pas zien als je ’t door hebt.

5. DE ZEVEN ZEKERHEDEN — Tuurlijk, de Zeven Zekerheden. Niet die van Jumbo, maar die van Royal Dutch Sales. Heb je meer aan. Lees nog eens door en kijk waar je in het dagelijks leven kunt tweaken voor een beter resultaat. Vast bij alle zeven, want wie kan er nou niet ergens beter in worden dan-ie al is? Als je dan toch bezig bent je eigen performance tegen het licht te houden, kijk dan ook eens naar de forecast en zet elk percentage op 0% als a) de klant al een tijdje geen sjoege geeft op je inspirerende shout-outs b) er geen nieuwe actie is geagendeerd bij het laatste contact c) de klant weinig te verliezen heeft als-ie z’n keuze uitstelt of afstelt en d) als de eindbaas van de tent niet op de een of andere manier is betrokken. Want als dat allemaal zo is, ben jij ir-re-le-vant. Da’s een ander woord voor dood spoor.


De foto in de header is een ludieke promotie. Voor tennisballen. Past toch helemaal thuis in het tweede item: investeer in klanten? Nodig ze bijvoorbeeld eens uit om de landsgrenzen te overschrijden. Een potje tennis kijken op Wimbledon in het hart van de zomer is heel decent, toch? En je bent er zo. Uurtje vliegen. “Tennis is mostly mental. You win or loose the match before you even go out there”. Serena Williams.
 


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.