Summer Sales

Hallelujah, 't is weer zomer. De mooiste tijd van het jaar voor iedere sales unit. Komt zo, da's ongeveer de enige periode in een jaar dat drukke baasjes zomaar bij je eerste poging hun telefoon kunnen opnemen. Toch hoor ik nog steeds iedere zomer de standaardverzuchting dat deze keer echt iedereen tegelijkertijd het land heeft verlaten. Wat doe je thuis als iedereen weg is?

Welke keuzes heb je als rechtgeaarde salesbaas nou in een zomer als deze? Nou, heel veel, maar overweeg de volgende eens: 

PLAN FOR 2016 — Plan voor het nieuwe jaar. Want als je grootse dingen in beweging wilt zetten en je gaat daar pas in Q4 snode plannen voor smeden, begin je 2016 al met een achterstand. Da's een resultaat uit het verleden die garantie biedt voor de toekomst, blijkt uit recent onderzoek. Maar belangrijker nog: je focus komt iets verder van je af te staan en wordt daarmee scherper. 

ZOMERBONUS — Werp je met de hele sales crew vol overgave op the silver bullet in sales: verdien, krijg, vraag, ronsel desnoods referrals van klanten die je de wereld gunnen. Verdienen heeft in dit rijtje overigens de voorkeur. Vergeet vooral niet ze te krijgen. Doe voor de opfrissing een zoek op referrals en je hebt weer genoeg food for action. Verbied koude acquisitie en geef een zomerbonus voor iedere referral. Omzet gaat door het dak. Tien keer tien procent plussen is zomaar een verkoper gratis. En dat in de zomer.

INVULOEFENING — En voor de top 5% salesbazen heb ik nog de Company Profile Questionnaire. Is een creatie van de 9.4 Billion Dollar Man Jay Abraham. Ik gebruik 'm nu voor de intake van nieuwe klanten. Is wel even doortijgeren; ik heb er zelf twee keer voor buiten de deur moeten lunchen om 'm helemaal in te vullen. 

Iedere über boss die 'm invult en onder NDA opstuurt wordt erelid van Royal Dutch Sales en rijkelijk beloond met een heuse Gildan FairWear® Sweater met het onvervalste Royal Dutch Sales logo frontaal op de borstkas genaaid. Omdat je 't waard bent. De rest moet 'm kopen om erin te kunnen lopen.

EVERGREENS — Neem tot slot de goeie ideeënmachine van de vorige jaren nog eens door, hier en hier. Ze in praktijk brengen mondt uit in winst. Guarantee. Ze alleen lezen levert helaas niets op. Klinkt misschien wat Cruijffiaans, maar die logica is nog niet tot alle bazen in mijn omgeving doorgedrongen, getuige de illustere quote: "Ik lees niks nieuws, maar je hebt wel een aansprekende schrijfstijl."

Heb 't fijn deze zomer.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.