Sales Hacks

Ze zijn er nog. Sales forces die primair op aantallen in de funnel worden gedrild. Je weet wel, vijftig keer moeten bellen om één hele klant te ronselen. En wie kijkt er oogluikend toe dat de hele verkoopunit 98% van de tijd bezig is met nul op rekest te krijgen? Juist, de hele lijn naar boven. Praat dat maar eens goed. Nou ja, verder niet zoveel woorden over vuilmaken. Lekker de ratio’s door blijven rekenen; we spreken elkaar aan het eind van de wedstrijd onder de douche, okay? Speciaal voor verkoopbazen die weten dat aantallen niet schaalbaar zijn en slimheid wel, hierbij drie random sales hacks waar je zomaar de ongekroonde saleskoning mee kunt worden. Omdat je het waard bent.

CRM HACK – Sinds ik drie maanden geleden het idee gelanceerd heb om de concurrentie te schaduwen op LinkedIn, loopt mijn inbox over met warme bedankjes. Goud! Want de meeste malloten hebben de poorten van hun netwerk wagenwijd openstaan. En wat is er dan mooier om lekker te grasduinen in de contacten van je grootste opponent. Bedrijven met de meeste connecties zijn meestal hun grootste klanten. Logica. En hot prospects zijn gratis te verkrijgen als je de timeline met nieuwe contacten van je concurrerende verkoopvrienden naar je smartphone laat streamen. Want na elk eerste verkoopbezoekje gaan ze altijd lekker linken. Er is geen betere manier om de markt in kaart te houden.

APP HACK – Ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft er wel een. Een heuse app. En die heb je maar voor een ding nodig: de smartphone van je klanten, concurrenten en prospects uitwonen. Je pusht die gratis waardevolle app naar alle relevante contacten, vraagt toestemming om locatie en agendagegevens te mogen bekijken en hup met de geit. Normaalste zaak van de wereld. Meer dan 80% klikt zonder nadenken op OK. Mooi voordeel dat je ziet waar iedereen zich bevindt en met wie. Bedenk jezelf eens wat je allemaal voor de wereld kunt betekenen als je de handel en wandel kent van allen die je zo dierbaar zijn. Priceless.

TRACK HACK – Wat te denken van proposal software waarmee je offertes met ingebouwde metrics per e-mail verstuurt. Je wordt uitgebreid geïnformeerd wanneer je offerte is geopend, naar wie deze is doorgestuurd, hoe lang ze naar welke sectie hebben gekeken, op welke link er is geklikt en heel veel meer. Waar je vroeger niet meer dan een bang vermoeden had dat alleen de laatste pagina met je veel te hoge prijzen werd bekeken, weet je nu zeker dat dat klopt. En als je ziet dat de secretaresse van de grootste baas je onweerstaanbare quote heeft uitgeprint, weet je dat-ie in het postboek is beland. En da’s in de regel een goed teken.

En zo zijn er nog oneindig veel mogelijkheden om online data in te zetten. Net zoals de schaakcomputer er jaren over heeft gedaan om de mens voorgoed te kunnen verslaan, zo zal in de commerciële arena van de zeer nabije toekomst een verkoper zonder de inzet van technologie jammerlijk uitsterven.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.