5² Life Hacks ~ 5/5

Je kunt geen artikel lezen, boek openslaan, website bekijken, expert spreken (wie is ’t niet, these days?) of je krijgt een handvol goedbedoelde en ongevraagde adviezen voor je kiezen. Adviezen zijn bijna altijd gericht aan een ander. Logisch? Nope, denk het niet. De beste adviezen geef je maar beter aan jezelf. Omdat jij de enige bent die weet wat je echt nodig hebt. Moet je wel voor openstaan en ’t lef hebben om er iets mee te doen, natuurlijk. Daarom geven we het liefst advies aan anderen. Is ook beter voor je ego, hè? Hoe goed kun je een ander eigenlijk adviseren als je niet eens bij machte bent jezelf te managen? Zou jij skiles willen van iemand die zelf niet kan skiën? Nou, dan. Stoppen d'r mee. Ga eens lekker luisteren. Dan hoor je nog eens wat, maak je connectie en verdien je meer. Respect, geld en aandacht.

Anyway, om dat kracht bij te zetten deel ik in vijf opeenvolgende artikelen de 25 life hacks als richtlijnen aan mezelf. Is toch een geruststelling dat je ze niet persoonlijk hoeft te nemen? Ik heb ze alle 25 door schade en door schande geleerd. Hier is de vijfde serie: 5 Life Hacks as a Spiritual Being. Enjoy.

WHAT’S YOUR PURPOSE — Ook zo’n vreselijk doorgefokt onderwerp: waar kom jij je bed nog eigenlijk voor uit a.k.a. what’s your purpose? Ik ben reuze allergisch voor die hype omdat ik nogal wat mensen ben tegengekomen die ineens hun zingeving ontdekten en er vervolgens niets mee deden. Behalve er veel over praten. Hadden execution not as a strategy, zeg maar. Ach, laat je er vooral niet door afleiden. Nu we het er toch over hebben: zeg eens wat de kern is voor de dingen die jij doet. Om de eerder genoemde doorzonwoning te kunnen bekostigen en er drie weken per jaar met de sleurhut op uit te kunnen trekken of is je diepgang in de tussentijd op drift gekomen? Hallo, Jumbo. Wakker worden.

MUTATE YOUR DNA — Klinkt op het eerste gezicht niet zo spirituali, maar ik ken veel mensen die in de geest van hun opvoeding casu quo hun oude omgeving zijn blijven hangen. Toekomst volledig uitgestippeld en de rest van het leven verloopt zonder verdere verrassingen. En misschien wist je het nog niet maar mocht je het wensen, kun je eraan ontsnappen. Een dubbeltje kan een kwartje worden. Dat betekent dan wel rigoureus kappen met overtuigingen die je van je ouders hebt geadopteerd. Retebevrijdend, dat beloof ik je. En wat is daar nou zo spiritueel aan, vraag je je misschien af? Nou, ik vind het zelf enorrum onlichamelijk als je je eigen destiny bepaalt. Onafhankelijk van wat of wie dan ook.

WHO WILL CRY WHEN YOU DIE? — Een Sanskriet gezegde luidt: “When you were born, you cried while the world rejoiced. Live your life in such a way that when you die, the world cries while you rejoice.” Een nobel streven, niet? Ligt wellicht in het verlengde van je purpose, alleen is dit wat meer op de mens gericht. Terugkomend bij de verkoper die geen connectie maakt: ach, die vergeten we bij leven al (terug te bellen). Hoe meer je toevoegt aan iemands leven, hoe langer je in gedachten blijft. Is ook nog eens heel stuwend voor je business. Voor velen onder ons een paradox van jewelste: get yourself out of the way zet het beste resultaat in de boeken. Lastig concept, mate. Hoe wil jij herinnerd worden? En, veel bevestiging?

LIFE IS LIKE A BOX OF CHOCOLATES — Het stoïcisme is een denkrichting uit de derde eeuw BC en is gebaseerd op de leer van de Griek Zeno van Citium. Bekende aanhangers uit oude tijden zijn Epictetus, Seneca en Marcus Aurelius. Het stoïcisme gaat er vanuit dat het leven onvoorspelbaar is; we kunnen uitsluitend zelf bepalen hoe we op situaties reageren. Logica gaat voor emoties. Emoties zijn net alcohol: ze maken meer kapot dan je lief is. Als je bij tegenslag cool, calm en collected blijft, ben je alert en altijd beter in staat om de juiste beslissingen te nemen. Gaat ook op voor alle gevallen dat het meezit, by the way. Vraag ‘t aan een topsporter. Heftige emotie is een rode kaart. Game over.

THE POWER OF NOW — Een kenmerk van topsporters is dat ze zich goed kunnen focussen op de taak van het moment. Als ze zich richten op de wedstrijd winnen, bevinden ze zich in de toekomst; als ze niet snel herstellen van een gemaakte fout, blijven ze in het verleden hangen etc. De parallel met een verkoper kun je zelf wel bedenken? In het nu zijn stelt je in staat om zonder ruis al je vermogens te kunnen aanwenden voor wat er à ce moment-ci nodig is. Dat is optimaal, want focus. Alleen in het verleden en de toekomst komt angst en zorg voor. Dat is de mind in progress die je waarschuwt voor iets wat er niet is. En jij bent toch wel de laatste die zich een rad voor ogen laat draaien? Door je eigen mind, nota bene.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.