5² Life Hacks ~ 3/5

Je kunt geen artikel lezen, boek openslaan, website bekijken, expert spreken (wie is ’t niet, these days?) of je krijgt een handvol goedbedoelde en ongevraagde adviezen voor je kiezen. Adviezen zijn bijna altijd gericht aan een ander. Logisch? Nope, denk het niet. De beste adviezen geef je maar beter aan jezelf. Omdat jij de enige bent die weet wat je echt nodig hebt. Moet je wel voor openstaan en ’t lef hebben om er iets mee te doen, natuurlijk. Daarom geven we het liefst advies aan anderen. Is ook beter voor je ego, hè? Hoe goed kun je een ander eigenlijk adviseren als je niet eens bij machte bent jezelf te managen? Zou jij skiles willen van iemand die zelf niet kan skiën? Nou, dan. Stoppen d'r mee. Ga eens lekker luisteren. Dan hoor je nog eens wat, maak je connectie en verdien je meer. Respect, geld en aandacht.

Anyway, om dat kracht bij te zetten deel ik in vijf opeenvolgende artikelen de 25 life hacks als richtlijnen aan mezelf. Is toch een geruststelling dat je ze niet persoonlijk hoeft te nemen? Ik heb ze alle 25 door schade en door schande geleerd. Hier is de derde serie: 5 Life Hacks as a Social Being. Enjoy.

SERVING. NOT SELLING. — Er zijn mensen die uitsluitend komen halen. Suckers. Soms zijn ze zelfs aardig. Dat zijn net verkopers die uitsluitend voor de deal gaan. Die zijn zo fucking eenzaam en alleen op zichzelf gericht. Die maken allesbehalve connectie. Da’s de reden dat ze steeds weer vanuit het niets op zoek moeten naar nieuwe slachtoffers. Je bent social sustainable als je je richt op het welzijn, de groei en het belang van de ander. Doe je dat al wel bij je klanten en niet in al het andere sociale verkeer? Dan is ‘t aangeleerd. Een trucje. ’t Is net als Heineken’s Serving the Planet. Alleen dan geen bier maar dienstbaarheid. In het belang van de ander. Da's namelijk in het belang van jezelf. Niet meteen verder lezen. Even bij stilstaan.

ABC ALWAYS BE CONNECTING — Wat ik niet begrijp, vooral van verkopers niet, is dat ze op de een of andere manier nooit een goed inzicht hebben in het netwerk van hun netwerk. Als je 100 mensen goed kent en die kennen ook 100 mensen, heb je de beschikking over een netwerk van 10.000 elkaar een warm hart toedragend aantal vrienden. Net zoals met big data is dat netwerk dom, totdat je de verbanden gaat leggen: het algoritme. Wat heb jij voor uitzonderlijks te bieden, wat iedereen drie van z’n contacten zou gunnen? Weet je niet eens, hè? Anders had je er wel 300 klanten mee verdiend x de gemiddelde ordergrootte = hoeveel ben je misgelopen omdat je ’t gewoon niet ziet? Zoveel? Ouch.

IT’S THE LIFE IN YOUR YEARS — Voilà. It’s not the years in your life that count; it’s the life in your years. Het leven is er om geleefd te worden. Voluit. Intens. Ik heb de dood in de ogen gekeken en מַזָּל טוֹב gehad dat mijn immuunsysteem sterker was dan kanker; ik heb trauma’s en depressies doorstaan en dan is het misschien wel makkelijker om: “Live Life to the Fullest” als mantra te hebben. Whatever, verspeel geen tijd. Stop met zeiken, excuses en andere zinloze shit. Het leven is er echt om gevierd te worden. Stoor je daarbij vooral niet aan wat anderen ervan vinden. Ga feestvieren. Lachen. Schaterlachen. Tot je pijn in je buik hebt. Met iedereen die je lief is. Basta. “Life is 10% what happens to you and 90% how you respond to it.”

YOUR INNER CIRCLE — Jim Rohn: “We are the average of the five people we spend the most time with”. We worden veel meer door onze omgeving beïnvloed dan we weten. Die reflecteert de manier waarop we denken, besluiten nemen en de mate van ons zelfvertrouwen. Tijd om de boel op te schonen, wellicht? Neem van harte afscheid van mensen die je structureel energie kosten. Gif voor je mind. Besteed zorg aan het formeren van een crew positive peers om je heen die je zonodig ook kan voorzien van een gezonde dosis feedback. Want van alleen maar jaknikkers in je omgeving leer je bitter weinig. Weg met alle zeikerds. Anders kun je dat feest uit het voorgaande onderwerp niet vieren. Cheers!

PLEASING PERSONALITY — Da’s een van de Laws of Success van Napoleon Hill uit het gelijknamige meesterwerk uit 1926. Een pleasing personality kent maar liefst 25 karakteristieken. Kun je die leren, integreren, ze je eigen maken? Geen idee, maar het bepaalt de acceptatie van je communicatie; geen beïnvloeding zonder pleasing personality. Ik zou er gewoon iets mee gaan doen, als ik jou was. Hoe prettig is het met jou in de buurt? Hoe goed krijg jij je visie over de bühne als entrepreneur, als verkoper, als partner, als vriend, als mens? Kijk, ik sta versteld van een verkoper die niet verder komt dan zo nu en dan een sales traininkje en dat-ie niet een hele rij gelezen boeken in de kast heeft staan over beïnvloeding. Amaai.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.