Hoe hou je de prijzen hoog?

Gisteren plofte er een e-mail in mijn inbox. Een clubje directiejongens uit de woonbranche zit periodiek bij elkaar en vraagt dan ter leering ende vermaeck een bekende spreker met de vraag of-ie een uurtje iets boeiends kan komen zeggen. De aanstaande bijeenkomst dachten ze unaniem aan het thema pricing. Of ik daar zin in had. Volgens horen zeggen ben ik daar specialist in. Detail: de heren hebben geen sprekersbudget. Mij valt bij opkomst wel een uitstekende fles wijn ten deel en het zou zomaar kunnen dat er interessante commerciële vervolgmogelijkheden voor me ontstaan. Dat gebeurde zo nu en dan wel eens, was het hoopvolle vooruitzicht.

Er zijn momenten dat ik het in mijn broek doe van het lachen en dit was er weer een. Is this candid camera, mate? Maar Arno zou Arno niet zijn als-ie ergens eens een keer geen opportunity in ziet. Ik heb direct een prima tegenvoorstel gedaan. Volgens mij, dan toch. Ik heb de volgende email gestuurd:

"Bedankt voor de hartelijke uitnodiging. U bent aan het goede adres. Ik ben verkoper, dus praat graag. Helemaal als 't me zo uitdrukkelijk wordt verzocht. Ik ben echter wel een professionele verkoper, dus ik praat niet voor niks en ook niet gratis. Het is dankzij mijn hoogontwikkelde inlevingsvermogen dat ik u hierbij toch een empatisch tegenvoorstel kan doen. U, of een van uw kompanen, zet een nieuwe keuken in mijn villa. Ik krijg - bekend als ik ben - nogal wat bevriende relaties over de vloer die op hun beurt ook weer domicilie hebben gekozen in de betere wijken van ons land. Het komt regelmatig voor dat ze persé willen weten waar ik mijn smaakvolle inrichting heb gescoord. Dit zou bij doorverwijzing kunnen betekenen dat u goede zaken kunt doen. Zo nu en dan gebeurt dat wel eens. Detail: ik heb geen inrichtingsbudget. Bij levering kunt u overigens wel een uitstekend wijntje tegemoet zien. U krijgt dan uw eigen fles weer retour, snapt u? Cheers!"


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.