Duurzame luxe

Iedere zeven jaar beleven we een economische crisis. Dappere bestuurders snijden reflexmatig in de kosten, liefst in die van de de menselijke. "Daar is de grootste winst te halen", kakelt de gemiddelde CFO in de gemiddelde boardroom.

En dan moet je weten dat het kinderlijk eenvoudig is om eender welke crisis te bezweren: verkoop ieder jaar 20% meer dan het target en reserveer het resultaat. In de volksmond heet dat sparen; bedrijfseconomisch heet het een voorziening.

Als er vervolgens tweezevende crisisjaren aan ons voorbij trekken, is er dus een aan te spreken buffer van 50% per jaar. Ruimte voor een krimp van 100%. Moet je eens kijken wat er overblijft, als er toch gewoon doorverkocht wordt in de collectieve gekte, die we allemaal crisis noemen. Juist: 140% extra winst. Dat is waarom je van iedere crisis een groot feest kunt maken. Eureka, het is crisis, er breken weer twee vette jaren aan!

O ja, als je als bestuurder de crisis wilt gebruiken om de zorgvuldig gecamoufleerde, foute beslissingen uit de voorgaande vijf jaar weg te moffelen, heb je niets aan mijn suggestie. Reserveer dan gewoon een fors deel van het saneringsbudget om je eigen bonus veilig te stellen.

En als je moeite hebt met (het idee) ieder jaar 20% meer te verkopen, laat dan maar.