De Nationale Garde

Ik herinner me als de dag van gisteren dat hele volksstammen eind jaren negentig vanuit het niets ongevraagd advies gingen geven over aandelen, polissen, fondsen, opties, future’s, warrants enzo. Toen de hausse in het voorjaar van 2000 abrupt in duigen viel, verstomde het leger adviseurs als bij toverslag. Verlies nemen doe je over het algemeen in volstrekte stilte. Eens in de zoveel jaar ontstaat er zo’n nationale wave van meningen en adviezen, waarbij iedereen ineens weet hoe je omgaat met een gewichtige zaak. Zo weet elke landgenoot die groep 2 van de basisschool met goed gevolgd heeft doorlopen tegenwoordig precies hoe we die verdomde recessie binnen een kwartaal van ons bord kunnen krijgen. En laten we eerlijk zijn, ’t is ook niet zo moeilijk, toch?

Laat me het even platslaan: een recessie en daarmee gepaard gaande crisis ontstaat primair omdat er minder geld wordt uitgegeven. Klinkt wat simplistisch, maar het is nu eenmaal niet meer dan dat. Om uit de recessie te komen moet er meer worden geproduceerd en de prikkel voor een hogere productie is een stijging van de vraag. En wie is er als geen ander in staat om tegen de stroom in een stijging van de vraag te laten ontstaan? Nee, zeer zeker geen wereldvreemde politicus en al helemaal geen falende econoom. En ook niet de spenderende consument en het investerende bedrijfsleven. Die zijn namelijk het probleem, want ze geven te weinig uit. En de oplossing ligt nou eenmaal op een ander niveau dan waar het probleem zich voordoet.

Er is geld genoeg. Het totale spaargeld van burgers en bedrijven bedraagt momenteel 327 miljard. Dat is een toename van 150 miljard sinds 2000. Geld zat, dus. Er wordt alleen even minder uitgegeven omdat de meute aan een collectieve waanzin van onzekerheid lijdt. Alsof er zekere tijden bestaan. En zo staren we massaal als verdwaasde konijnen in de koplampen van een setje periodieke macrominnetjes.

Wie draait er dan aan de knoppen van de vooruitgang, denk je? Wie is er als enige in staat om de economie per direct te stimuleren. Wie is de nationale lijstduwer van beweging, de brug naar de volgende upswing, de aanjager van vernieuwing, de verleider van vooruitgang? Precies, verkopers.

Verkopers zijn als enige in staat om verandering te brengen in de status quo van 'even afwachten', klanten te laten inzien dat het juist nu de tijd is om afstand te nemen van de rest van de markt, te investeren om sneller weer groei te kunnen realiseren. Verkopers zijn de enigen die kunnen verleiden tot beweging, als een klant nee zegt. De verkoper is de persoon bij uitstek die een klant mee kan nemen van de huidige naar de gewenste situatie, de enige die angst kan transformeren naar kansen. De gezamenlijke verkopers kunnen het verschil maken en zijn de schoepen van het rad van vertrouwen.

En wat is er nou mooier dan deel uit te maken van de nationale garde van verkopers, die aan de basis staat van beweging, groei en rendement van een heel land?


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.