Business as Unusual

BIG DATA - "If you ever worked in a bank, you know when the moon is full, the crazies come out." Dat zegt Churchill Franklin, de opperbaas van Acadian Asset Management. Acadian heeft aan de hand van diepgaande analyses een correlatie ontdekt tussen geldstromen en maanfases. In de jacht naar hoge rendementen maakt Acadian ook gebruik van satellieten om de Chinese groeicijfers te valideren. Zo houden ze in de gaten of 't licht in de fabrieken wel aanstaat en turven ze in- en uitgaande containers in de grote havens. Acadian heeft sinds 1986 $57 miljard aan assets bij elkaar geharkt door het gebruik van cognitieve diversiteit: a belief that multiple perspectives lead to better ideas and help identify more sources of “alpha”, or outperformance. Mooi verhaal waarbij te zien is dat de integriteit van data een x-factor is in de investment management markt.

INNOVATION - Petrogas is een Hollandsche emkabeeër uit Gouda. Ze zeggen zelf een source of inspired solution te zijn op het gebied van olie en gas. En dat klopt, want ze hebben bedacht dat ze 1 liter olie uit 1 kilo plastic kunnen maken. Een liter olie doet 70 cent in de verkoop en ze maken 't voor 27 cent. Tsjing tsjing. Tussen neus en lippen door lossen ze het plastic afvalprobleem ook nog even op. Wat ze niet kunnen gebruiken (3% restafval), wordt in de vorm van slack aan betonboeren verpatst, die er op hun beurt weer asfalt van maken. Iedereen blij, lijkt me. Vandaag staan deze wereldveroveraars in de krant met hun grootste order ever: €200 miljoen.

SLUSH FUNDS - Novartis is een Zwitserse farmaceut en die koopt - net zoals de rest van de hegemoniale broederschap - stelselmatig artsen en apothekers om. Logisch, want hun medicamenten zijn 20 tot 50 keer duurder dan die van Aziatische generieke pillendraaiers. En daarnaast zijn de spullen van Novartis vaak ook nog gevaarlijk. Grote kans dat je doodgaat aan fatale bijwerkingen. Om te voorkomen dat artsen daarover uit de school klappen en misschien zelfs generieke pillen gaan voorschrijven, kun je ze 't beste degelijk en regelmatig omkopen. Mocht 't per ongeluk iets te prominent in de openbaarheid komen, koop je 't gewoon gerechtelijk af. Geld zat, want je bent tenslotte 20 tot 50 keer duurder. Als jij iets effectievers weet om je spullen in die sector te verkopen, mag je 't zeggen. Is gewoon een waterdichte marketing strategie.  

CRAZY STRATEGY - Wat Acadian, Petrogas en Novartis gemeen hebben is een idee, een strategie, een obsessie om 'hun' markt te domineren. Noem het wat je wilt, maar alles behalve business as usual. Het is volle maan vandaag. The crazies come out. What's your crazy strategy?


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.