Q4, Alles uit de (Brand)kast

Q4, IT’S WINNING TIME — We zijn weer aanbeland in Q4, het jaarlijks terugkerend tijdperk waarin de mannen zich van de jongens onderscheiden. Het is het kwartaal waarin je definitief bepaalt of de winst & de bonus ook dit jaar weer vol tegen het plafond aan zullen klotsen. In voorgaande jaargangen van Royal Dutch Sales zijn er hele scheepsladingen winstgevende suggesties aan je voorbijgekomen. Lees ze nog eens rustig door en kijk of je er dit keer misschien iets mee gaat doen. In plaats van ‘t alleen maar te lezen en weer verder gaan waar je gebleven was. Dan verandert 'r namelijk helemaal niks, amigo. Doe eens raar. Ga vanaf vandaag hard knallend het jaar uit. En het nieuwe jaar in. Daar zet je je hele team mee op voorsprong, niet te vergeten je liefhebbende klanten en last but not least jezelf.

Nou, lees dan: 10 wilde maar direct toe te passen ideeën in Eindsprinten, 5 ietwat gedurfde strategieën om alles uit de (brand)kast te halen in The Crazy Ones en 10 korte en krachtige stellingen in Q4, Winning Time met in de footer de high energy video van Mr. 4th Quarter, Jason Terry van de Dallas Mavericks. Draaien die video. Loeihard aan het begin van iedere meeting. IJzersterke tekst en ook nog erg goed voor het wakker schudden van de creatieve hersenhelft. Bam!

OUTPERFORMANCE IS EEN KEUZE — En dan nu een bericht voor alle grote en hardwerkende eindbazen. Het kan wat cru overkomen, maar het moet me van ’t hart. Hoe hard groeit je markt? 20%? Tel daar dan nog eens 20% bij op en je hebt een prima benchmark of je een capabele salesbaas aan boord hebt. Want als die niet in staat is om 20% op de markt te plussen, waar doe je het dan allemaal voor? Of wil je middenmoter blijven in de Keuken Kampioen Divisie? En zoals ik al te vaak heb gezegd: "Als je 'm laat zitten, ben jij de oorzaak". Waarvan akte.

Over outperformance gesproken: stel je hebt een illustere club met 10 verkopers. Laat iedere verkoper nou maximaal 9 logo's kiezen: 3 big elephants die in 2019 als nieuw logo worden geënterd, 3 topklanten voor de broodnodige retentie die met dubbele cijfers kunnen toenemen in wallet share en 3 ambassadors die je tent zo ongelofelijk leuk vinden dat ze in 2019 - laten we zeggen - 3 klanten bij je aan tafel zetten. Dan hark je zomaar 30 grote jongens binnen, haalt de banden aan met net zoveel topklanten en krijgt op de koop toe ook nog eens 90 warme introducties. Is dat zou zo moeilijk?

Heeft jouw salesbaas minder stoere ideeën, doet-ie al jaren hetzelfde of lopen er (te)veel verkopers bij 'm weg? Je weet wat je te doen staat. Stoere mannen maken stoere besluiten. Anyway, heb ‘n fijn Q4.


De foto in de header is weer een epic shot van weer een andere draaidag, dit keer letterlijk op de hei. De Tafelbergheide bij Crailo, om precies te zijn. In Q1 geven we de beelden vrij. In de tussentijd draaien we door. Letterlijk en figuurlijk. Overigens staat de Methusalem Armand de Brignac nog steeds koud in onze kelders, want er is slecht geraden. Laatste oproep, anders sabreer ik ‘m op mijn verjaardag. Soon.

Q4 PS — Het boekjaar van Free Record Shop begon altijd op 1 oktober. Reden van de late Hans Breukhoven was Q4. Dat was het beste kwartaal van het jaar en viel die tegen, had hij nog drie kwartalen om dat goed te maken. Briljante gedachte. Hij heeft het er niet mee gered, maar man, man, man, wat een rasondernemer. Sla net de biografie dicht: Free! de opkomst en ondergang van een eigenwijs bedrijf.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.