8 Shortcuts voor Extreme Groei

Ik ben gek op dingen die iedereen al weet, maar waar de minderheid zich in heeft bekwaamd. De rest is opvulling. Je kent ze wel. Verkopers die zich jaar in, jaar uit richting hun sales target worstelen maar het altijd net niet halen. En die dan (te lang) door de salesbaas worden getolereerd omdat afscheid nemen zo duur is. Middelmatigheid ten top. Het echte probleem zit 'm altijd bij de eindbaas. Die tolereert beide tranentrekkers en dan ben je pas echt een oorzaak. Typisch geval van een vicieus cirkeltje waar ik altijd met piepende banden weer vertrek om er vervolgens nooit meer terug te keren. 't Is precies de reden dat mijn klanten 't zo goed doen. Ik kies ze met zorg uit.

Maar nu iets heel anders: zijn er shortcuts om tegen de klippen op te verkopen? Tuurlijk zijn die er. Geloof niemand die zegt dat er geen shortcuts, silver bullets of heilige gralen zijn. Want die zijn er wel. Facebook is in dik 10 jaar tijd gegroeid van 0 naar 2,2 miljard gebruikers en noteert een omzet van $12 miljard in Q1 van 2018. Als dat geen shortcut is....

Wat nou als je een verkoper bent (wie is 't niet?) en je wilt iets heel groots; door het plafond. Waar moet je dan zoeken? Start dan met de onvermijdelijke 3 basics van succes. Als je die niet volledig integreert, blijf je kleine stappen maken en dat heb je nu wel onder de knie, toch? Binnenkort de resterende 5 shortcuts die je ideeën tot executie laten komen. Ik beloof je dat het dak er af gaat. Maakt niet uit wat je bent: verkoper, salesbaas of eindbaas. De wetten voor succes zijn universeel. Let's go!

1. BE OBSESSED — Ik ken verdacht weinig mensen die iets groots hebben bedacht voor hun leven. En die er dan ook nog met een onwaarschijnlijke focus voor gaan. Ik ben bezig in het boek How To Get Rich van Felix Dennis (recht voor z'n raap: lezen!) en die zegt: "The answer to the question, is perhaps this: not those who want to and not those who need to, but those who are utterly determined to—whatever the cost." Is eigenlijk hetzelfde als wat Napoleon Hill in 1928 schreef in zijn boek The Law of Success. Luister het hoofdstuk A Definite Chief Aim ook nog eens helemaal af. Ik geloof niet dat je alles kunt bereiken wat je wilt, maar wel dat succes en alles wat er mee samenhangt gaat naar iedereen die er onvoorwaardelijk in gelooft. Of zoals Felix Dennis het zegt: "Confidence and an unshakable belief it can be done and that you are the one to do it."

2. GROWTH MINDSET — Niet 10% plussen maar de heilige graal vinden hoe je 10x zo groot kunt worden. Dat begint met het werken aan je mindset. Als je 10x zoveel wilt verkopen moet je 3x en een beetje verdubbelen. Klinkt meteen haalbaar, niet? Begin eens met bedenken hoe je in no time 1x gaat verdubbelen? Als elke klant een nieuwe klant aandraagt, ben je al een eind op weg, toch? Lees de eerste zin van dit artikel nog eens: "dingen die iedereen al weet, maar waar de minderheid zich in heeft bekwaamd". In dit geval het krijgen van introducties. Als mijn hond na drie keer gooien een stok voor mijn voeten neerlegt, waarom kan een verkoper dan na een paar jaar nog steeds niet met succes om een referral vragen? Bedenk eens hoe je 10x groter kunt worden en noem het een plan. Lees ter inspiratie het boek van Grant Cardone The 10X Rule. Zal je goed doen.

3. EXECUTION ONLY — Ik hoor regelmatig de opmerking: "Ik heb niets nieuws gehoord". Je kunt mij niet geagiteerder krijgen dan met die opmerking. Het is het toppunt van complacency aka zelfvoldoening. Een excuus om niets te doen, alles te laten zoals het is. "No matter how much faculty of idle seeing a man has, the step from knowing to doing is rarely taken" — Ralph Waldo Emerson. Maar stel je voor, je hoort echt niets nieuws. Zou je dan eens uit die onmetelijke diepe put met al je verworven wijsheden kunnen proberen om één ding op te pakken waar je iets mee gaat doen? En dan gaat leren van het doen, het geleerde weer in praktijk brengt en het net zolang perfectioneert totdat je 10x zo groot bent als nu? Waar dan ook in. En wat zou dat ene ding kunnen zijn wat je al weet maar nog niet doet? Of ben jij anders? In dat geval heb ik niets gezegd.


Royal Dutch Sales ontkomt er ook niet aan: het voeren van een privacy policy, die we natuurlijk al ongeschreven hadden, maar toch. We gaan natuurlijk geen boete van de Autoriteit Persoonsgegevens riskeren, die kan oplopen tot € 20 miljoen of 4% van de omzet. Dat zou toch een forse scheur in onze broek betekenen. Dus ze zijn er en ook na te lezen op https://royaldutchsales.com/privacy. Secured.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.