5 Ongevraagde Adviezen

Ook zo zat van alle ongevraagde adviezen van overenthousiaste bloggers die vanaf hun zolderkamer precies weten wat je moet doen om binnen no time fully loaded te kunnen resideren op je eigen eiland? Dan heb je pech. Hier zijn 5 random suggesties om in 2014 nou eindelijk eens iets anders te gaan doen, waardoor je de hangmat op voorhand al kunt bestellen.

1. HEEL VEEL GROTE KLANTEN — Ook wel eens tegen het misplaatste advies aangelopen dat je naast een paar grote klanten ook heel veel kleine nodig hebt, want anders ben je als bedrijf zo afhankelijk, kwetsbaar, volatiel enzo? Volledig en voor altijd in de wind slaan, dat advies. Staat garant voor veel te veel sores aan je kop, behalve als je in de retail zit. Take this one: heel veel grote winstgevende klanten inlijven. Kwestie van een goeie, winnende mindset aan de dag leggen. Voor grote klanten hoef je niet eens ergens heel goed of goedkoop in te zijn. Just sign, seal & deliver. Als jij iets beters weet, hoor ik het graag.

2. THE PROOF IS IN THE PUDDING — Als je 20% meer vraagt voor wat je levert, blijven klanten dan bij je kopen? En als je 50% meer vraagt? Haken ze dan wel af? Vind dan snel een leuke andere baan, want je loopt met een bestaande of potentiële commodity te leuren. Voor 2020 wordt jij vervangen door een mobiele app. Want click, goedkoper en sneller dan een verkoper. Als je de eerste twee vragen met ja hebt beantwoord en je klanten bereid zijn 20 tot 50% meer te betalen, waarom doen ze dat dan nog niet? Geen speld tussen te krijgen, hè? Ook nog eens goed voor de economie, want je laat meer geld rollen.

3. LEKKER WARM SALESHACKEN — I love it, dat #linkedin. Te gek dat alles zo open is, tegenwoordig. Er is namelijk niets leukers dan opportunities hacken van de beste verkopers van je grootste concurrenten. Want de meeste mafkezen linken meteen na het eerste contact met die o zo waardevolle prospect en die info streamt natuurlijk door jouw timeline heen.  Mocht je 't niet meteen opmerken, dan wordt 't automatic ge-bigdata't in je hele eigenste commerciële cloudwolkje. En van daaruit kun jij lekker warm gaan zitten bellen, jij ongelooflijk slimme verkoopheld. Gaat trouwens ook prima met key accounts. Makkelijk te traceren, want veel connections. En die rangschikt LI dan weer keurig in de zijlijn van 't aan te vallen contact. Attack & kill.

4. DEHUNTING THE SALESFORCE — Geen idee of dat bestaat, dehunting. Is Engels voor ontjagen, lijkt mij. Focus nou eens een jaartje niet all the time op nieuwe klanten scoren, maar verbreed je sales spectrum eens met de volgende logica. Klanten kopen nooit iets maar één keer in hun leven. Altijd vaker. En dat doen ze bij jou, als je een beetje eager bent op de koopmotieven en de koopmomenten. En als je alles met een glimlach doet, ben je hun source en bevelen ze je aan anderen aan. Mochten ze zelf niet direct op dat lumineuze idee komen, help je ze daar bij. Want een handje helpen is your middle name. We noemen dat in salestermen heel populair het uitvoeren van een actieve referral strategie. In referrals we trust.

5. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW — Verkopers en verkoopbazen zijn door de bank genomen niet van die zelfontwikkelaars, een periodiek salestraininkje daargelaten. Want ze weten al zo veel en zijn zo drukdrukdruk. Mocht je nou toch per ongeluk heel snel heel veel beter willen worden of ranking the stars de beste willen zijn, dan ga je op zoek naar de heilige graal aka je blinde vlek. En die vind je door feedback van al je klanten ooit te krijgen. Hoppa, met je hele salesteam de uitdaging aangaan. Ongefilterd materiaal voor jouw waardevolle #ontplooiing. Wat wil je nog meer? Eyeopening, zelfs al ben je 51, als je begrijpt wat ik bedoel. Go, go, go.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.