22 Strategies

Maar liefst 93% van alle sales komt door één strategie uit één channel. Als je meer wilt verkopen kun je die strategie en dat channel nog verder gaan uitwonen, maar dat heeft in de regel weinig zin. Kijk eens naar de illustere lijst van onderstaande mogelijkheden. Zoek er een paar uit waar je helemaal op losgaat. Serieus, met een visie en een plan. Wat zou er gebeuren als je daar je commerciële ziel en financiële zaligheid een maandje of twaalf aan over zou geven? In the name of the Client, the Deal and the Holy Profit. Amen.

 1. Cold Calling (Zelf Doen) - Iemand bellen die jou niet kent en die jij niet kent. De jaren 80-versie van langs de deuren leuren. De meest geveinsde manier van commercieel tijdverdrijf.
 2. Cold Calling (Laten Doen) - Klantenlijsten door een daarvoor (niet/nauwelijks) opgeleide call agent laten bellen. Je weet tenslotte maar nooit, hoe een koe een haas vangt. Maar ja, wat doe je zelf in de tussentijd?
 3. Lost Order Selling - Contact opnemen met iedereen die je onweerstaanbare quote ooit om oneigenlijke redenen heeft afgewimpeld. Gewoon om te horen dat ze spijt hebben. You know why.
 4. Marketing Intelligence - Samenwerken met De Marketing Collega's. Dat wil zeggen, zij hangen de kip in de oven en The Sales Force drukt op start. Want je hebt aan één ding een pesthekel: acquisitie.
 5. Up- en Cross Selling - Engelse benaming voor bestaande klanten meer en ook vaker hetzelfde laten kopen. Of je schuift ze iets volstrekt willekeurigs in de mik, want meer winst. Voor jou, ja. Voor wie anders? 
 6. Trigger Events - Op een Right-Time-Right-Place momentje anticiperen. Zoiets als een dokter die de patient bezoekt op het moment dat-ie ziek wordt. Dat zit zo: je komt als geroepen. Sell, sell, sell.
 7. Personal Networking - Mensen ontmoeten waarbij je continue scant of er wat voor je te halen is. Zo niet, dan is er ook geen enkele reden om ooit nog contact met ze te hebben. Behalve als er wat is te halen. No matter what.
 8. Public Networking - Hetzelfde als Personal Networking, maar dan met een hele hoop mensen op een kluitje die allemaal hetzelfde willen. Draait vaak uit op sec het aanvullen van je al onmetelijke verzameling business cards.
 9. Workshops, Seminars - Organiseren van een themasessietje waarmee je wel een hok vol makke schapen weet te ronselen. Wie weet hebben ze er wat aan. Zo niet, heb je toch een leuke dag gehad.
 10. Keynote Speaking - Een betaald praatje houden om te laten zien & horen dat je ergens retegoed in bent. Aldus jijzelf. Act as if, vraag er serieus geld voor en de wereld ligt aan je voeten.
 11. Social Media - Hard in de ether blèren a.k.a. het huidige B2B alternatief voor huis-aan-huis bladen verspreiden. Direct Marketing van de jaren 10. Alleen dan slimmer, aldus social media experts.
 12. Blogging - Laten weten dat je bestaat, reteveel over één ding weet te vertellen en bij gebrek aan goede gesprekken met klanten het maar middels een blogje de wereld in roeptoetert.
 13. Referral Marketing - Vragen of je de Rolodex van je klant een weekje mag lenen om de hele santekraam warm te gaan bellen. Moderner is te vragen of ze een upload van hun CRM in jouw cloud willen doen.
 14. E-mail marketing - Bij wildvreemden in de inbox belanden en ze laten weten dat jouw spullen top zijn. Of iedere business card die je weet te bemachtigen ongevraagd toevoegen aan je mailing list.
 15. eBook - Plak gewoon achter elkaar wat je ooit eens hebt geschreven, noem het een eBook, laat het downloaden met achterlating van een emailadres en je hebt weer loads of new suspects.
 16. White Paper - Idem, maar dan een document dat doet vermoeden (is niet zo, natuurlijk) dat er onderzoek is verricht en jouw expertise daarmee beyond academische vormen aan heeft genomen.
 17. Boek - Het publiceren van een heus boek, wat je vast kunt pakken. Eentje waar je geld voor vraagt en waarmee je - als enige - de onsterfelijkheid ervaart. Binnen 2 weken deel je ze gratis uit, maar hé: je hebt wel een boek geschreven.
 18. Canvassing - Bij de receptie van zomaar een bedrijf (zonder afspraak) vragen op welke verdieping de CEO ook alweer huist. Liefst tussen 2 andere afspraken door. Kan best, want je bent toch nooit lang binnen.
 19. Personal Letter - Tegenwoordig het onderscheidende middel om iemands aandacht te krijgen, want je bent de enige. Heel retro en terug van weggeweest. Handgeschreven is helemaal deftig.
 20. Persbericht - De wereld je grootse berichten opdringen. Hoeft niet ergens over te gaan, maar je naam kan zo maar eens in de krant komen. En dat is in de categorie exposure, hele goeie exposure.
 21. Advertising - Ervoor zorgen dat je naam bewust of onbewust wordt waargenomen met een focus op clicks. It's all about clicks, namelijk. Offline adverteren is uit de gratie maar wordt ooit wel weer hip. Promise.
 22. Beurzen - Iemand hardhandig uit het gangpad trekken, z'n kaartje afhandig maken en nooit meer bellen. 's Avonds met je collega's naar de Chinees met veel bier erbij.

Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.