2014

Wat een fantastisch jaar, dat 2014. Change is the only constant en dat houdt ons verkopers van de straat, toch? Gek vak hebben we, mate. Ik had pas nog een prima gesprek met iemand die zich nog altijd in het solution selling tijdperk bevond. De holbewoner. Is vorige eeuw. Kun je he-le-maal niets meer mee, want iedereen lost dingen voor klanten op. En ook zo'n gedateerd fenomeentje is je spullen in waarde vertalen. Een beetje verkoper kan anno 2014 aannemelijk maken dat de investering ruim binnen de betalingstermijn van 30 dagen wordt terugverdiend.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft de onafhankelijk adviserende verkoopunit ook nog willekeurig verzonnen research van omgekochte experts paraat waarmee hij z'n klant omzichtig probeert te overtuigen. Content marketing, noemen we dat. Is de doorgefokte zakelijke variant van de huis-aan-huis folder. Jaha, onderzoek toont aan dat content marketing enorm 2014 is. Je hoort 't al, hè? Cela ne peut aider beaucoup. Komt omdat iedereen 't zo doet. En als iedereen 't doet, word je niet meer gezien. 

Als je verkopen en adviseren in één persoon verenigt, creeër je een paradox van jewelste. Verkopers willen namelijk verkopen. What's in the name, huh? Van de opbrengst betalen ze de maandelijkse bijdrage voor hun onder water staande doorzonunit. En dat weet de klant ook. En wat denk jij nou dat die klant denkt als jij als trusted advisor zegt dat-ie het allerbeste jouw spullen kan kopen? Juist, dat je een doorgetrainde, narcistische gladjakker bent. Begrijp je nou dat sales geen vak is en 't hierdoor ook nooit zal worden?

Anyway, wat staat je dan als rechtgeaarde verkooptent te doen, these days? Kwestie van de serie populistische opsomminkjes van 2013 erop naslaan: 5 golden rules5 lachwekkende gewoontes7 habits van topverkopers5 adviezen voor extreme groeiers en nog eens 5 adviezen voor extreme groeiers5 kenmerken van sales leaders22 sales strategies5 crisistips17 vragen aan verkoopbazen. Je wist met al die lijstjes natuurlijk allang wat je te doen staat. 't Punt is dat je er structureel nog niets mee hebt gedaan. Daar zit 't verschil. Zoek 't maar lekker uit.

2014 is bij voorbaat het beste jaar ever. Mooie verrassingen van mijn kant, dat beloof ik je. Als altijd zal ik ook dit jaar mijn hartelijke best blijven doen om vol overgave te ageren tegen de apatische middelmatigheid van het doorsnee Hollandsch verkopersgilde. Welkom in 2014. Maak jezelf onsterfelijk. Daar ben je voor geboren. Het is er echt zo'n jaar voor. Vanaf volgende week nieuwe avonturen op Royal Dutch Sales. Stay tuned.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.