Floris, Bedankt!

Ach gut, Floris Deckers is van ons heengegaan. De door zichzelf veelvuldig gelauwerde topman van Van Lanschot heeft gisteren de hamer aan opvolger Karl Guha overgedragen. Ex ABN AMRO onderbaas Deckers stopte gisteren met zijn riant betaalde baan bij de Bossche Bank. Ja, ik weet dat riant een relatief begrip is en die status in ons knusse en eniszins sneue landje al wordt aangetikt bij € 2.585 per maand (neehee, bruto!). Dat toucheerde O.L. Floris de afgelopen 9 jaar per 1/2 dag. Op zich ook geen punt, maar wat is jouw eerste reactie als ik je zeg dat-ie de waarde van zijn tent in diezelfde periode met 66,28% heeft laten slinken (versus een AEX-plus van 5,12%)? Wel een errug knappe prestatie om in 9 jaar dik 10 miljoen binnen te shovelen terwijl je de tent voor tweederde hebt laten eroderen. Waar heb ik dat nou toch eerder gehoord?

Nou ja, ophouden met zeiken over inkomsten van bestuurders die het niet (of wel) verdienen. Daar laven zich al genoeg modaaltjes aan. Het draait in het leven namelijk over klanten en over niets anders dan klanten. Hoe heeft Floris 't met klanten gedaan? Floris is allereerst sterk gaan focussen. In 2007 riep King Floris dat iedere klant van ABN AMRO altijd welkom was. Toffe gozer of een trap van een alfamannetje die oud-werkgever ABN AMRO aan het overheidsgas zag gaan? In 2010 ziet de wereld er ineens heel anders uit. Er blijkt een onvoorziene fuik in de woorden iedere & altijd te zitten: alle klanten (ja, dit keer echt alle klanten) met een vrij beschikbaar vermogen van minder dan 250K, krijgen geen koffie meer bij het advies en 'mogen' de beurs nu internettend betreden via de in 2007 vriendelijk gehackte babydochter Kempen. Overigens is statistisch bewezen (divers onderzoek toont aan) dat winstkansen stijgen naarmate advies erover afneemt, maar dat terzijde.

Vorige maand heeft Deckers op de valreep de bankfocus verder vernauwd. Als je omzet minder dan 5 miljoen bedraagt, wordt je vriendelijk verzocht te vertrekken. Geen punt, 2013 is een prima periode om een kredietaanvraag en aanverwante services bij een andere bank aan te vragen. En hoe communiceer je cruciale nieuwtjes aan klanten? Precies. Je schrijft een brief en zegt dat als-ie niet helemaal duidelijk is, ze altijd nog kunnen bellen. Ik weet nu waarom Florisje ooit heeft gezegd dat het vertrouwen van klanten terugwinnen nog tientallen jaren duurt.

Nog een laatste dingetje over banken: bij het Duitse ING DiBa (Haha, Die Bank und Du) wordt de hypotheekrente precies 2x zo duur betaald als bij de Hollandsche moeder ING. Reden? Tja, op de Duitse markt is nou eenmaal meer concurrentie. Logisch, toch? De klant staat daar echt helemaal centraal in.

Avé, Floris. Je gaat de geschiedenis in als de grote waardeverdamper die het ook allemaal niet kon helpen. Vanaf nu heb je ruimschoots de tijd om je pensioen aan te vullen met een handjevol Raden van Commissarissen. Niet alleen de waarde van Van Lanschot is verkwanseld, maar eveneens de hoogte van je eigen aandelen- en optieportefeuille. Die is door de grote boze buitenwereld met een kleine 1,7 miljoen gereduceerd tot een schamele 4 ton. Ik kan me helemaal voorstellen als je die emotie even de vrije hand wilt geven. Succes, man.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.