Nothing Happens Until Somebody Sells Something

Enig idee hoe we de crisis op kunnen lossen? Niet door bezuinigingen. Die zijn vast en zeker nodig, maar allesbehalve een oplossing. Ze zijn contraproductief, de bodem is snel bereikt en dodelijk voor de collectieve mindset. Het antwoord op de vraag is: verkopers. Ja, je hebt 't goed gehoord, we lossen de crisis op met verkopers. We barsten met z'n allen namelijk van de poen, dus er is weinig aanleiding voor een recessie. Er is gewoon niet genoeg verkocht! Het spaargeld van Hollandsche burgers en bedrijven bedraagt 314 miljard (in 2000: 179 miljard). Dat geld kan meer opbrengen dan de lousy rente die de bankboefjes er voor geven. Eureka, hashtag investeren. Sure, alleen zijn investeringen geen oplossing maar een middel. Investeringen zijn koud, hebben geen wil en komen niet tot executie. De heilige graal moet dus ergens anders worden gezocht.

Ah, in dat geval ligt de oplossing dus bij investerende bedrijven en spenderende consumenten? To cut a long story short: de cijfers laten zien dat we het hier niet over de oplossing hebben, maar over de oorzaak van het probleem. Het geld stapelt namelijk op en er wordt steeds minder uitgegeven. En dat alles wordt ingegeven door de collectieve waanzin, als zouden we nu ineens in onzekere tijden leven. Bange burgers en bange bazen van bange bedrijven kijken als verdwaasde konijnen in de koplampen van een periodiek macrominnetje.

Wie draait er dan aan de knoppen van de vooruitgang, denk je? Wie is er als enige in staat om de economie per direct te stimuleren. Wie is de nationale lijstduwer van beweging, de brug naar de volgende upswing, de aanjager van vernieuwing, de verleider van vooruitgang? Ja, we hebben het over dezelfde. De verkoper.

De verkoper is als enige in staat om verandering te brengen in de status quo van 'even afwachten', klanten te laten inzien dat het juist nu de tijd is om afstand te nemen van de rest van de markt. De concurrentie rijd je namelijk bergop en met tegenwind op afstand; niet bergaf en met de wind mee. De verkoper is de enige die kan verleiden tot beweging, als een klant nee zegt. De verkoper is de persoon bij uitstek die een klant mee kan nemen van de huidige naar de gewenste situatie; die angst kan transformeren naar kansen. Alle gezamenlijke verkopers maken het verschil en zijn de schoepen van het rad van vertrouwen.

En wat is er nou mooier dan deel uitmaken van de nationale garde van verkopers, die aan de basis staat van beweging, groei en rendement van een heel land?