Sales, Sales, Sales

We bevinden ons in een recessie en de meest vooraanstaande economen verwachten, zoals ze dat zo mooi kunnen verwoorden, niet meer dan een vlakke groei. In Den Haag worden met de nodige hickups snode plannen gesmeed om meer te bezuinigen dan we nu nog denken. Het is namelijk een tijd van tegenvallers. Huizen worden minder waard en het eind is nog niet in zicht. De prijs van brandstof bevindt zich op een all time high, gemeentes verhogen de belastingen, supermarkten verwachten de komende drie jaar prijsstijgingen en op de beurs is ook geen geld te verdienen. Bedrijven stellen massaal hun doelen bij of zeggen zelfs even helemaal niets over de toekomst, want die is zo onzeker. Verkooporganisaties halen vaker hun targets niet, verkopers ervaren steeds meer weerstand en sales cycli worden alleen maar langer.

Klopt allemaal, hè? En weet u wat er nodig is om van alle hierboven genoemde triestheden geen enkele last te hebben? Weet u welke drie woorden uw absolute focus moeten hebben om iedere dag weer lachend, gierend, brullend uw slurpende 8-cilinder vol te tanken? Right. Sales, Sales, Sales. Als uw organisatie maar genoeg verkoopt en de klanten gelukkig zijn met u als hofleverancier van puike spullen, is er geen vuiltje aan de lucht. Dan zal ieder besluit uit Den Haag u gevoeglijk aan uw reet roesten, toch? Sterker nog: u draagt als veelverdiener graag bij.

En de crux zit ‘m in dat venijnige zinnetje: “Als uw organisatie maar genoeg verkoopt en de klanten gelukkig zijn met u als hofleverancier van puike spullen”. Dat is nou precies het enige waar alles om draait. Meer is er niet. En weet u wat u te doen staat om dat voor elkaar te krijgen? Tuurlijk weet u dat. Daar heeft u voor gestudeerd; in de praktijk toch op z’n minst. De regels om marktleider te worden en de route naar ongeëvenaard succes is een kwestie van het volgen van een eenvoudig handvest van een stuk of wat basale stappen.

Wees gerust, ik ga er niet over uitwijden. Het wemelt van de zelfhulpboeken van zelfbenoemde goeroes waarin u de zeven wetten van dit of van dat natuurlijk allang uit uw hoofd hebt geleerd. U heeft er alleen niets mee gedaan. Of u heeft een externe club verzocht het succesverhaal voor u te implementeren. U bent namelijk al zo druk. En dat is toen ergens niet helemaal goed opgepakt, zeg maar. Alle management development - en leiderschapstrajecten ten spijt zitten uw resultaten nog altijd in een iets te strak jasje.

Dat komt zo, er is geen focus op sales. It’s all about execution. Als u de juiste spullen heeft en de juiste klanten zijn getraceerd, bedenkt u hoe u die twee bij elkaar brengt. Dat laatste heet een strategie. Denk er niet te lang over na en voer ‘m met veel bombarie en precisie uit. Met de best-in-class people. Alleen maar dingen met klanten doen. Skip the rest. Rücksichtslos.

Sales, Sales, Sales. Sell, Sell, Sell. Period.