Triple B

Ik hoor hier en daar wat academisch geblaat dat doorgang van de Alvestêdetocht goed was geweest voor de economie. Het tegenovergestelde is waar. Onze nationale arbeidsproductiviteit neemt op de dag der dagen tijdens de tocht der tochten in de provincie der provinciën ineens heel sterk af. Daarnaast brengen heel veel Nederlanders een geschatte 30 miljoen naar Fryslân. En die poen komt daar nooit meer vandaan. Het in gedachten genationaliseerde staatje laat geld bij voorkeur niet rollen en als 't rolt, dan rolt 't over het algemeen de provincie niet meer uit.

De Nederlandse Spoorwegen hebben problemen met blad in de herfst en met vorst in de winter. Dat is al sinds mensenheugenis het geval en iedere keer roept de Tweede Kamer foei naar een beterschap belovende minister. Maar we weten allemaal dat iedereen weer stil is, als 't dooit en passagiers weer zo goed als op tijd in & uit kunnen stappen.

Het is net een echt bedrijf, waar de sales force minder verkoopt als het economisch gaat vriezen. Als het kwik boven nul komt en verkopers ineens weer bestellende klanten op hun pad tegenkomen, is iedereen weer stil. Het is een zich herhalende klucht, waar iedere keer weer verbaasd op wordt gereageerd, terwijl je het van ver al aan ziet komen.

Wat nu te doen als 't tegenzit, vriest, waait? Remember: de concurrentie rijd je bergop en met tegenwind op afstand; niet bergaf en met de wind mee. Begin eens met de drie B's toe te passen en de wereld ligt aan je voeten: 

  1. BLIJVEN BEWEGEN - Vind uit hoe en waar de hazen lopen. Als er macro-economisch iets beweegt, gaat alles bewegen: markten, bedrijven, posities. Beweeg op z'n minst mee. Beter nog is de beweging voor te zijn. Anticiperen, noemen we dat bij te hard rijden in het verkeer. "Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller", zei Johan Cruyff.
  2. BE THE BEST - Vind de X-Factor. Wat maakt jouw bedrijf minstens 10 keer beter dan de hele concurrentie bij elkaar en wordt ook nog eens highly appreciated en meestgevraagd door klanten? Kerf de factor in het brein van alle medewerkers en draag het met one voice uit naar iedereen die het wil horen en er al jaren op zit te wachten. Wees nodig, of mooier nog: be relevant.
  3. BUITEN, NAAR BUITEN - Verdrievoudig verkoopcapaciteit. Niet door nog eens twee keer zoveel verkopers binnen te harken, maar door het opvoeren van de face-to-face time dat verkopers in constructief gesprek zijn met klanten. Verkopers doen dat gemiddeld zo'n 15% van hun beschikbare tijd en dat mag op z'n minst naar het viervoudige.