4th Quarter

Zo, da's de tweede keer in dik 5 jaar bloggen dat ik een volle maand niets heb geplaatst. Daarmee heb ik boter op mijn hoofd, want ik beloof mijn abonnees zonder pardon allemaal hetzelfde: "Iedere vrijdagmorgen bij het wakker worden: food for action". Als je met me mee hebt geteld, weet je dat ik nu 6 keer heb overgeslagen. Dat doet me denken aan allerlei kreten die allerlei bedrijven met allerlei producten uitbraken. Marketing mag eigenlijk roepen wat ze wil, niet? Het hoeft niet persé zo te zijn als ze zeggen dat 't is. Daar zijn we al heel lang aan gewend. Waar het in de business primair om gaat is dat je klant ergens op binnenloopt. En dan kan de boodschap het best wat worden aangezet, toch? Who cares?

Wat anders nu: de Rockefeller Habits.

1. Quarterly Priorities - Ik heb een 4e kwartaalplan klaar met een laserfocus van drie prioriteiten en één thema: It's Winning Time. Mooie focus voor het 4e kwartaal, als je boekjaar gelijk is aan een kalenderjaar. In de laatste 90 dagen van het jaar bepaal je tenslotte de definitieve hoogte van je winst. Mijn 3 prioriteiten zijn actiegericht en ondersteunend aan de kwartaal- en jaardoelen en die zijn weer afgeleid van mijn Big Hairy Audacious Goal. Het is de eerste van drie Rockefeller Habits.

2. Data Driven - Numbers don't lie. De belangrijkste zakelijke en strategische besluiten worden op basis van getallen genomen. De key metrics zijn een-op-een te herleiden naar het kwartaalthema. Ken jij de 3 meest cruciale ratio's waar je blind op kunt vertrouwen, besluiten op kunt baseren, de wereld mee kunt winnen. En hebben je collega's dezelfde ratio's op hun netvlies? Zonder identificatie van de key metrics ga je de juiste beslissingen niet herkennen en is duurzame groei een utopie. Aldus John D. Rockefeller en de praktijk.

3. Meeting Rhythms - Heb je quarterly priorities en key metrics, is het zaak om alle neuzen in de goede richting te krijgen en de juiste dingen goed te doen. Meten is tenslotte weten. Ieder 3 maanden komt de hele tent bij elkaar en wordt het kwartaalthema gepresenteerd. Maandelijks vindt er een review plaats en wordt het leren van de afgelopen maand toegepast in de komende maand; wekelijks wordt gekeken wat er moet worden verbeterd om de doelen te halen en de daily huddle is om gelijk te richten op de juiste focus.

As simple as that. Briljant in zijn eenvoud, deze 3 Rockefeller Habits. Toch zijn er weinig bedrijven en entrepreneurs die de discipline hebben om ze stringent toe te passen. Maar man, wat een energie straalt er uit van een company die dit in z'n genen krijgt en er he-le-maal voor gaat. Hé, wat denk je wat er gebeurt als jouw voltallige bedrijf als een kudde leeuwen voor één en hetzelfde doel gaat? Baar goud, amice. Harder groeien dan de markt, 100% energie en winst met dubbele cijfers. Guaranteed.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.