Verkopen zonder verkopers

Dankzij een reclamecampagne met Jort Kelder heeft Friesland Bank het spaargeld in een halfjaar zien toenemen met meer dan 10%. Dat is nog eens nieuws! Een beetje verkoper leest er helaas snel overheen, want klanten kopen op basis van keiharde argumenten, return on investment, prijs en van die dingen. Tuurlijk is dit een heel ander verhaal. De campagne van Friesland Bank is gericht op het klootjesvolk aka de sparende burgerlul. Allemaal sentiment. Of heb jij er -als volleerde sales pro- andere gedachten bij?

nee verkopers.jpg

Wel grappig dat Friesland Bank 600 miljoen zonder salesforce binnentrekt. Ga eens zitten en stel je voor dat jouw bedrijf -net als Friesland Bank- de omzet zonder verkopers met minstens 10% gaat verhogen. Exactemento, zonder al die drukdoende egootjes die denken dat de tent omvalt als zij er niet zouden zijn.

Als je die strategie vervolgens hebt bedacht, ga je 'm natuurlijk ten uitvoer brengen. Waarom zou je tenslotte iets bedenken, als je er niets mee doet, hè? Uiteraard laat je de verkopers daarnaast ook lekker hun werk doen. Dat kan vast geen kwaad, lijkt me. Later kun je ook nog kijken of de dingen op elkaar aan kunnen sluiten; of er kan worden samengewerkt, zeg maar. Is wellicht een tikkeltje ambitieus, om in één klap te realiseren wat nog nooit echt is gelukt? Neem dan eerst de eerste stap: vind uit hoe je (meer) verkoopt zonder verkopers, of: hoe je klanten zover kunt krijgen dat ze van je gaan kopen.

Dat zet al behoorlijk wat zoden aan de dijk. Kijk er overigens niet van op dat verkopers vervolgens ook veel meer gaan verkopen. Je begrijpt wel waarom.