It's all about emotions

Vandaag een schreeuwende kop op de voorpagina van de NRC: "Emotie domineert nu de beurs". Huhhuh, emotie domineert altijd en overal. Of je nou een blind beleggende burgerjongen of een heuse broodbelegger bent, het maakt geen reet uit: beide paljassen zijn historisch toonbeeld van het steevast nemen van apert foute beslissingen. Als de beurs 50% is gedaald zetten we de euro's massaal op een lousy renterekening en als de beurs 50% is geplust kan iedere no-know me exact vertellen met welk mandje ik helemaal ga binnenlopen.

110811.gif

Zo gaat het nu ook weer in het bedrijfsleven. Nog voordat er een officieel bericht wordt afgegeven over een double dip gaat een doorsnee bestuurder bezuinigen, eigen mensen ontslaan en good old leveranciers onder druk zetten. Moet je natuurlijk doen als de economie boomt, maar one million plus toucherende CEO's doen het ook deze keer tóch maar weer niet. De emotie regeert.

En zo is het ook met de niets ontziende emoties bij het kopen van jouw goeie spullen en fantastische adviezen. Je kunt een klant honderdduizend keer voorrekenen dat jij het beste ROI oplevert, met keiharde bewijzen om de oren slaan dat ze zonder jou de bietenbrug opgaan, met wetenschappelijke precisie aantonen dat je 'best -of wat mij betreft the only one- in class' bent, maar je krijgt er echt geen opdrachten mee. De emotie regeert, amice. Het zou beter zijn je te verdiepen in wat een klant werkelijk beweegt om bij jou te kopen, dan jezelf elke keer weer te bewijzen dat je de beste bent.

Dat laatste is zo on-geloof-lijk vermoeiend. En niet alleen voor jou.