De eerste 90 dagen

China wil de wereld imponeren met de Shanghai-Beijing Bullet Train, ook wel de 高铁 genoemd). Deze tot nu toe snelste trein ter wereld trein heeft eind 2010 een snelheid van iets meer dan 486 kilometer geklokt. Voor de dienstregeling zijn er 313 gastvrouwen geselecteerd, die gedurende zes maanden intensief zijn getraind o.a. door dusdanig te leren lachen dat alleen de acht voortanden zichtbaar zijn. Kwestie van 16 uur per dag met chopsticks tussen je kaken lopen. De dames zijn geselecteerd uit meer dan 3.000 kandidaten met een aansprekende basisuitrusting: minstens 5 feet 5 inches lang, high school graduate, vloeiend Mandarijn en Engels spreken en jonger dan 23 jaar. De elitetroepen zijn opgeleid om 5S-service te geven, wat refereert aan Smile, Speed, Standards, Sincerity, Satisfy.

110620.jpg

Nieuw gerecruteerde account managers bij Rackspace, wereldleider op het gebied van hosting en cloud computing, starten met een opleiding van zes maanden in London. Tijdens deze periode -zo staat er in de vacature te lezen- laat je zien dat je beschikt over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden.

Twee voorbeelden van bedrijven die de professionaliteit van hun ambassadeurs meer dan serieus nemen. Als je wilt weten wat de impact is c.q. kan zijn van de eerste 90 dagen in een nieuwe job, lees je deze zomer het boek van Michael Watkins: The First 90 Days - Critical Succes Strategies for New Leaders at All Levels.

Ken jij ze ook? Bedrijven waar je als verkoper binnenkomt en waar je de eerste dag je business cards, laptop, telefoon en auto in ontvangst mag nemen, waar je de tweede dag de specs van de producten in je mik krijgt geduwd en waar je de derde dag mag gaan bellen. Koud bellen, liefst. En de vierde dag wordt er gevraagd of je al wat hebt verkocht. De sales manager heeft zich dan al drie dagen lopen verbijten op deze vraag.

Dat is het moyenne qua Sales Leadership anno 2011 in de Lage Landen. En dan opkijken als de verkoper na drie maanden nog steeds niet op stoom is? Een Chinese Conducteur wordt maar liefst vijf maanden en 27 dagen langer opgeleid dan de gemiddelde Hollandsche Verkoper. "Ja, maar China wil de wereld imponeren". Precies! En het feit dat jij dat niet wilt maakt je zo ongelofelijk middelmatig.