Ben jij een Floris Deckertje?

Twee berichten vandaag met een alleraardigst contrast. Postbezorgers kunnen zich vergenoegd in de handen wrijven: vanaf binnenkort krijgen ze minimaal het minimumloon! Ja, je hoort het goed. Minimaal minimum. Dat is wat anders dan de betaling van de bonussen voor de Raad van Bestuur van Van Lanschot. Die is uitgesteld. Totdat de RvC van oordeel is dat de resultaten over 2010 bestendig blijken te zijn. Natuurlijk zijn ze dat binnenkort en wordt de poet -met een forse renteopslag, neem ik aan- iets later dan normaal uitgekeerd.

Hallelujah, we hebben het niet lichzinnig gedaan. We zijn toch zeker ING niet!

110331a.gif

Mooi, hè? Contrasten. Zonder contrast kun je niets waarderen, zei mijn moeder altijd. Mooi ook, dat (bijna) iedereen een mening heeft over de bankiers. Over de ongeschoolde, kansloze postbodes hoor ik niemand. Zelf heb ik over beide situaties geen mening. Ik weet er gewoon niet genoeg van. Maar dat terzijde, ik zit gewoon wat hardop te schrijven.

Nog een contrast: ik hoorde -uit 2e hand, dat dan weer wel- een verhaal van een organisatie die zelfstandige sales trainers (ja, je hoort het goed: sales trainers!) voor 300 euro per dagdeel inhuurt en voor 1.250 doorzet. Da's pas handel, toch? Verhuur iedere dag 3 van die makke ZZP-schapen en je strijkt net zoveel op als Floris Deckers, inclusief z'n bonus. Met als belangrijkste voordeel dat de Nederlandse burger en de Haagse politiek niet in je nek hijgen.

Ach, het leven zit vol schijnbare tegenstrijdigheden. Misschien komt dit je bekend voor: jij winkelt je helemaal gek bij potentiële klanten [dat wil zeggen, potentieel in jouw ogen] en je verkoopt altijd net iets te weinig. Nooit eens twee keer het target. Altijd close. Altijd nét niet. Ik weet het, ik weet het, dat is bij het gros van de verkopers het geval. Maar er zijn ook Floris Deckertjes in de salesklas die drie keer zoveel verkopen als de rest van de wereld.

Mooi, hè? Contrasten. Vraag eens aan een doorsnee verkoper -kijk om je heen; altijd wel een in de buurt- hoe hij twee keer zoveel zou kunnen verkopen als dat-ie nu doet. Verkopers die zo tegen hun targets aan schurken hebben geen idee. Verkopers die standaard 50% of meer boven target scoren, hebben daar altijd ideeën over en vooral beeld bij.

Daarom verkopen ze meer. Niet andersom.