VOC & CDA

Een illustere reactie van partijprominent Henkie Bleker op de halvering van het aantal zetels van het Gristen Democratisch Appèl in de Eerste Kamer: "Het had slechter gekund". Broeder Maxime Verhagen is er nóg lyrischer over: "We zijn niet door het ijs gezakt; ik kijk dus ook met vertrouwen uit naar de toekomst". Dat laatste zou ik niet doen, als ik Maxime was. De trendlijn van het aantal CDA-zetels (77 naar 21) en het aantal CDA-leden (162.000 naar 67.000) gaat sinds de oprichting maar één richting op: downhill.

voc.jpg

Stel je eens voor: een ondernemer met een omzet van 77 miljoen ziet zijn omzet in drie decennia met 47% dalen naar 41 miljoen. In de laatste vier (!) jaar weet het bedrijf de omzet nóg een keer te halveren tot een schamele 21 miljoen. De toelichting van de bestuursvoorzitter luidt vervolgens: "Het had nog erger gekund. We bestaan nog! Ik zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet".

Diepe schaamte en intense angst maken zich van me meester, alleen al bij de gedachte dat dit land wordt bestuurd door staatslieden die niets, maar dan ook he-le-maal niets over hebben gelaten van de ooit zo roemruchte VOC-mentaliteit van de Lage Landen.