I care about me!

Soms valt het meer op dan anders: mensen die zichzelf het belangrijkst vinden en hun uitingen alleen op hun eigen ervaring baseren. Kijk alleen eens naar een willekeurige website: About Us. Waarom kan ik nou nooit eens op About You (Me, dus) klikken?

Ik verblijf momenteel op een zonnig eiland voor de Afrikaanse kust en vroeg bij aankomst aan de eigenaar van het resort of hij ons een restaurant kon aanbevelen. Tuurlijk kon-ie dat: the one & only zat toevallig net om de hoek. "Het beste vlees dat je ooit hebt geproefd", verzekerde hij me. Als ik zijn naam zou noemen werd ik ook nog eens beter dan normaal behandeld: "zo gaat dat hier, hè?"

110318.jpg

Twee misverstanden vielen me op. De eerste was dat ik (alweer even geleden) in het Kanetanaka restaurant van het Cerulean Tower Tokyu Hotel ben gefêteerd op Kobe Beef van het zwarte Wagyu Rund. Het risico dat hij zijn eigen ervaring overschatte, was daarmee zo goed als onafwendbaar. Het tweede misverstand was dat ik geen vlees (meer) eet. Valt gewoon niet zo goed. Daarnaast was de tent op zaterdagavond bijna leeg en de service absoluut beter na sluitingstijd dan ervoor. En dat laatste had ik zeker niet kunnen veranderen door het noemen van wat voor naam dan ook.

Nou heb je een punt als je zegt dat ik wel wat specifieker had kunnen zijn in mijn vraagstelling. Nevertheless zie je wat er gebeurt als iemand vanuit zijn eigen referentiekader begint te blaten en daarmee de plank niet zelden (uitdrukking voor: heul vaak) volledig mis slaat.

Ben je de baas van een kudde enthousiaste verkopers? Geef ze als richtlijn mee dat ze een week niet met klanten praten over zichzelf, het bedrijf en het product. Paradox? Heb je zeker geleerd dat een succesvolle verkoper gelooft in zichzelf, zijn bedrijf en zijn product? Nog steeds een believer dat deze drie-eenheid de fundering is voor commercieel succes? Feel free, zolang je er maar met niemand over praat.

Kijk eens of je de ultimate observer van jezelf kunt zijn. Kijk eens vanuit het gezichtpunt van een klant naar je eigen uitingen, luister eens naar je gesprekken en kijk eens naar je activiteiten en vraag je eens af hoeveel je van jezelf herkent, als je jezelf zo bezig ziet.

Zou jij dan een klant van jezelf willen zijn?