Nil Volentibus Arduum

GREED IS GOOD - Er is een tendens onder door zichzelf uitgreoepen sales goeroes dat verkopers ineens niet meer hun bed uit zouden komen voor geld. Dat komt niet in de laatste plaats door de verkeerd uitgelegde TEDtalk van Dan Pink uit 2009. Tel daar het valse sentiment van de alom besproken graaicultuur bij op en geld is zomaar ineens bah, vies. Alsof er in de loop van de tijd ineens iets is veranderd. Onzin, natuurlijk. Verkopers in loondienst geven vooral voorrang aan zekerheid. Iedere maand funding in de pocket, ook als ze geen pepernoot hebben verkocht. Zeg daar maar eens nee tegen.

2212osho.jpg

Bekijk het eens van deze kant: verkopers en de rest van de overgrote mensheid zijn collectief bang dat ze tekort komen; hebben een hardnekkige, genetisch bepaalde, universele, westerse en in Nederland ook nog Calvinistisch ingegeven angst voor schrijnend en structureel tekort.

Die angst manifesteert zich als een wild rondvretende pacman op meerdere lagen. De eerste is de basale, profane angst dat de geldmolen droog loopt, de rente van de doorzonunit niet meer kan worden voldaan en de geleende lease-toettoet ongewild wordt afgesleept. En de meest hardnekkige sucker is de infantiele angst om niet gezien, niet gewaardeerd of in het ergste geval niet geaccepteerd te worden. Da's pas echt tekort.

Chandra Mohan Jain (चन्द्र मोहन जैन) aka Acharya Rajneesh aka Bhagwan Shree Rajneesh aka Osho (ओशो) heeft eens gezegd: "The only thing that matters in life, is your own opinion about yourself". Dat is natuurlijk aan dovemansoren gezegd, als je vanuit schaarste handelt. Hoe denk je stil te kunnen staan bij je klanten, als je zelf altijd tekort komt? Precies: niet. Zorg dus voor een prima ononderbroken overvloed in je leven en doe vanaf vandaag de dingen uitsluitend voor jezelf. Dan kun je er ook voor anderen zijn. Als je niet kunt ontvangen, heb je ook niets te delen.

CUSTOMERS SUCK - Prima ander voorbeeld van onzin: dat banken klanten centraal zouden moeten stellen. Dat gaat helemaal niet. Als ze dat gaan doen, is een bank binnen no time door z'n geld heen. Een bank heeft zich nou eenmaal aan een heleboel regeltjes te houden. Als 't mooi weer is delen ze paraplu's uit en als 't regent willen ze 'm terug. Dat gaat tegen de menselijke natuur in. Bij een bank staat de klant niet centraal en dat ligt vooral aan de klant. How about that, my friends? Net als de eerste alinea kun je dit wegstrepen in de categorie emotionele kolder van de jaren 10.

raininginside.jpg

NAAR DE VERDOMMENIS - Uitspraak: vərˈdɔmənɪs de -woord (vrouwelijk) Zelfst. naamw. iets naar de verdommenis helpen (= iets helemaal kapotmaken) - Saab is failliet. Victor Muller geeft respectievelijk de schuld aan de bewindvoerder, de Europese Investeringsbank en General Motors. Gelul, natuurlijk. Muller vergeet altijd auto's te verkopen. Voor de tweede keer in zijn bestaan helpt-ie een automerk om zeep. Hij shopt altijd wel scheepsladingen geld bij elkaar, maar niet bij klanten. En da's meestal funest, maar niet voor Victor (what's in a name?). Muller wist in 2010 bij Spyker een lieve 218 miljoen te laten verdampen. Zijn eigen gage was in datzelfde jaar 1 miljoen 50 duizend. Bijna de helft was uitgekeerde bonus. En jij denkt dat geld geen drijfveer is? "Anybody who tells you money is the root of all evil doesn't fucking have any" (Boiler Room).

110113.jpg

GELD? NEE, INTRODUCTIES. - Ab Klink heeft me -aimabel als-ie is- aan tafel gezet bij kompaan Edith Schippers. Edith ziet ook dat er onnodig veel geld in de zakken van artsen verdwijnt. Ab had iets geroepen over mijn onconventionele aanpak met 19 miljoen overtollige griepspuiten en dat sprak Edith wel aan. Ze wilde weten hoe ze politiek verantwoord het hele nationale artsencollectief dusdanig op de kop kon houden, dat er een paar miljard uit die witte jassen komt vallen. Ik zeg: "Edith, laat ze zelf betalende klanten vinden." En dat vond Edith zo'n goed plan, dat ze er iets mee is gaan doen. Ik heb de ingenieuze constructie onbezoldigd in Edith's werkvertrek bij elkaar zitten babbelen. Als ferme handdruk heb ik wel bedongen dat ze me tijdens een stuk of wat informele borrels bij de Haagse incrowd naar binnen werkt. Vond ze een prima plan en ik stuur uitsluitend een rekening als ik binnen 6 maanden niet minstens voor een miljoen aan directe referral deals weet te scoren. Zo hoeft het de belastingbetaler dus in principe niets te kosten. Vind dat zelf wel heel erg #mvo.

VIJFDUIZEND KEER EEN BEETJE - En nu we het toch over geld hebben: pessimist en daarmee briljant voorspeller van veel economische narigheid en eminentie van het baisse-beleggen Rienk Kamer ("het valt niet mee goeroe te zijn") is op 9 december overleden. Rienk toucheerde jaarlijks van naar schatting vijfduizend abonnees 340 euro. In ruil daarvoor stuurde hij een nieuwsbrief ("Je drukt het op toiletpapier en je verkoopt het voor de prijs van een kleurig tweehonderd pagina's tellend kunstboek") en organiseerde voor zijn trouwe volgelingen jaarlijks een vijf uur durende one-man-show aka het RHK-symposium. Wedden dat er jaren zijn dat jij harder werkt en minder verdient? Komt dat je niet echt een visie hebt, als een schaap met andere schapen meeloopt, een kwetsbaar ego hebt en slecht bent in marketing.

JEZELF OP DE BORST SLAAN - 30 duizend Francaises, 50 duizend Engelsen en een handjevol Hollandaises lopen met mogelijk kankerverwekkende implantaten van de Franse productent PIP in de boezem. De directie van PIP blijkt illegale, goedkope industriële siliconen te hebben geshipped en niet de door het Franse Ministère de la Santé, du Bien-être et des Sports goedgekeurde gelimplantaten. De artificial boobies kunnen zomaar gaan lekken of zelfs breken en dan zijn de rapen gaar. Motief van PIP? Geld. Hele dikke winst. O joh, en ik maar denken dat verkopers niks voor geld doen?

2212gel.jpg

SHOW YOU THE MONEY - Tuurlijk doen verkopers dingen voor geld. Maar gepensioneerden niet. Begin deze maand stuurde fondsbeheerder Elsevier aan de pensioengerechtigden een brief met de mededeling dat de lousy belegde premies naar alle waarschijnlijkheid zullen resulteren in een 5 tot 7% lagere uitkering. Wie anders denk je dat die verliezen betalen? De pensionado's klommen massaal in de telefoon. Waarom ze nog niet waren uitgenodigd voor de jaarlijkse nieuwjaarsborrel.

BE RICH - Het gaat nooit om geld, amice. Gezien worden is het doel; geld het middel. That's what makes us tick. Kijk, en als dat uiteindelijk niet blijkt te lukken, laten we dan in ieder geval, misschien eenzaam of ongezien, vooral rijk leven. Voor zover ik de berichten mag geloven doen we dat laatste maar 1 keer.