Omdat je 't waard bent!

Mooi artikel in de NRC van vanavond: Rijken hebben samen $ 39.000 miljard ($ 39 trillion). Het nieuws is dat het aantal miljonairs - ondanks de recessie - wereldwijd met 17,1% is gestegen tot 10 miljoen. Dat heeft zakenbank Merrill Lynch in samenwerking met Capgemini in het World Wealth Report 2010 bekend gemaakt.

100623.jpg

Interessant verschilletje in mindset van armen vs. de rijken. Armen geloven (onbewust) niet dat ze ooit rijk worden en dat is net zozeer een self-fulfilling prophecy als een rijke, die weet dat je met geld geld maakt. earning money is a habit. Degenen die op onbewust niveau weten dat ze die miljoenen terecht hebben verdiend, raken ze in de regel ook niet meer kwijt. Die maken er meer van. Verdienen houdt namelijk nooit op. The sky is no limit. Armen hebben dezelfde onbewuste overtuiging dat ze hebben wat ze verdienen. Die hebben wel een limiet: een kredietlimiet. Ook dat houdt niet op.

De reden dat zoveel plotselinge miljonairs (door erfenissen, loterijen en van die dingen) de poet binnen no time weer kwijt zijn, is de onbewuste overtuiging dat ze het ei-gen-lijk niet verdiend hebben. En ze kunnen er niet mee omgaan. Onwennig, hè? Daar ga je dan met je goeie gedrag. Back to basics.

Dat herinnert me aan de veelzeggende quote uit de film Boiler Room: "People who say that money is the root of all evil, doesn't have any". Hahaha, daar ben ik ook mee opgevoed. Mijn moeder zei vroeger: "Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg." Praise the lord dat ik mijn DNA eigenhandig heb gemuteerd.

De moraal is dat je het beste miljonair kunt zijn. Dat is gewoon het veiligst. In goeie en dus ook in slechte tijden. Because you're worth it. En wat voor inhoud je geeft aan: omdat je 't waard bent, schijnt niet eens zoveel uit te maken. Zolang dat voor jezelf maar helder is.

Of geld belangrijk is? Taboe hè, om dat nowadays zonder nadenken met ja te beantwoorden? Weet je wat good old Zig Ziglar ooit eens heeft gezegd? "Money isn't the most important thing in life, but it's reasonably close to oxygen on the 'gotta have it' scale".

Wat ben jij waard?