Stilstand is zelfmoord

In de zomer van 2007 - nu alweer zo'n drie jaar geleden - is de kredietcrisis begonnen, rap gevolgd door een recessie, die met een economische groei van 0,1% in Q1 van dit jaar slechts technisch achter ons ligt. Nu krijgt een toenemend aantal overheden de bijl in de nek wegens oplopende staatsschulden en begrotingstekorten. Je hoeft geen hoogsensitieve whizzkid te zijn om te weten dat er nog veel narigheid op ons af gaat komen.

100610.jpg

En hoe heeft Den Haag daarop gereageerd? ABN gered? Volgens CEO Gerrit gaat de NL-staat die donatie van 30 miljard never nooit niet meer toucheren. Ik ben geneigd deze gierende bankier en voormalig financieel minister op z'n woord te geloven. Hij weet mij te veel. Als Gerrit gelijk krijgt, heeft Wouter 16.602.832 mensen een oor aangenaaid.

Enfin, ik zal je niet lastigvallen met een oneindige reeks voorbeelden van non-performance. Ik ben namelijk niet politiek geëngageerd, moet je weten. Meteen tot de conclusie komen, dan maar:

Den Haag heeft het gepresteerd om in drie jaar tijd geen enkele burger- en economisch stimulerende major maatregel door de kamer te krijgen. Alles wat er in de campagne door de lijsttrekkers is geroepen, hebben alle partijen rollend over de vloer al tot in het oneindige bediscussieerd, met als grote afwezige: daadkracht.

En wat heeft het bedrijf waar jij werkt en/of de baas van bent de afgelopen jaren aan stimulerende maatregelen genomen, anders dan cost cutting? Weinig, hè?

En jijzelf? Wat heb je de afgelopen drie jaar gedaan om met je kop boven het maaiveld uit te komen en groei te blijven realiseren? Ook lekker op het pluche gezeten of slimme dingen gedaan? Met de losers meegehuild of jezelf ontwikkeld om de beste in je vak te worden of te blijven? In geen velden of wegen klanten te bekennen of ontdekt waar nog geld uit wordt gegeven? In welke business je ook zit: iedere dag worden er tientallen miljoenen van jouw spullen verkocht.

Je enige taak als verkoper (samen met je welwillende marketing collega's) is uitvinden wie wil kopen. En antwoorden uit het verleden bieden geheid geen garantie voor de toekomst. Stilstand is zelfmoord.

Mijn vraag is eigenlijk: Wat did you do (different) to get there? Daarbij ga ik er vanuit dat je een heldere visie hebt waar there is. Anders ben je verdwaald en is alles toeval.