Victor mullertjes

"In spite of the economic crisis, with the car industry as one of its main victims, sales volume maintained almost identical and losses reduced slightly, without any benefit from governmental support measures. In 2009, 31 cars were produced and 36 were sold, compared to 43 and 37 respectively in 2008."

Inderdaad, dat komt uit het laatste jaarverslag van Spyker. Volgens Spyker is de markt voor luxe sportkarretjes in 2009 met de helft gedaald naar 15.000 stuks. Ik weet niet waar die info vandaan komt, maar laten we net doen of 't klopt. Als CEO Victor Muller het zegt, zijn het er in ieder geval niet minder. Spyker's marktaandeel is daarmee verdubbeld van 0,12% (0,001233e deel van de koek, om precies te zijn) naar 0,24% bij een gelijkblijvend aantal units. Knap, man!

Victor heeft recent 1 miljard bij elkaar gewinkeld om Saab te hacken. Ik sta met m'n bek los als iemand de gave heeft om wel negen nullen los te peuteren, maar al tien jaar lang niet in staat is om meer dan een handjevol Spykers te verkopen. Dat is toch een van de mooiste producten die je jezelf überhaupt maar voor de geest kunt halen?

aileronc8.jpg

Afgelopen zaterdag zegt Victor iets in de NRC wat me nog wel even bij zal blijven: Er gaan heel wat meer Spykers verkocht worden in 2010. Weet je waarom? De Saab dealers gaan die dingen nu voor 'm verkopen! "Saab dealers moeten een rolodex hebben waar mensen in staan die ze kunnen benaderen die wél een Spyker kunnen kopen."

Dat is hetzelfde als een doorsnee juwelier een rondje laten bellen in een Vinex-wijk en verwachten dat-ie een Tourbograph Pour le Mérite horloge van A. Lange & Söhne verkoopt. Huhhuh.

En dat Muller een tikkeltje opportunistisch is, bewijst hij met de illustere kreet: "We bleven in 2009 auto's verkopen, een wonder". Hahaha, proest ik de krant helemaal nat van. Vooral bij de briljante zinsnede: "....without any benefit from governmental support measures." Uren later heb ik nog de hik van het lachen.

Ken jij verkopers die zichzelf in sollicitatiegesprekken kunnen verkopen, waarbij je het idee hebt dat je de jackpot aan tafel hebt zitten en die - eenmaal in dienst - he-le-maal niets zinnigs meer binnenbrengen? Ik ook. Dat zijn nou victor mullertjes. Die halen wel handel binnen, maar 't kost altijd geld.