The customer hype

Het mooie van social media is dat er allerlei processen op gang worden gebracht. Bij mij dan toch. Vanochtend kwam er een prachtige quote langs op Twitter: "Be Realistic. Plan for a Miracle". Daardoor herinnerde ik me een uitspraak van kabbalist Yehuda Berg: "The consiousness of miracles is the realization that there aren't any".

Dat linkte op de een of andere gekke manier weer aan tweets, blogs en sites die ik de afgelopen tijd aan me voorbij heb zien komen met kretologie als customer centric, customer loyalty, customers first, customer intimacy en ga zo nog maar even door, waarbij we ons ineens schijnen te moeten concentreren op de klant. Goeie hype, want veel actuele gebeurtenissen van bedrijven en personen die dat niet (lijken te) doen.

Wat ik dan denk? Dat we met z'n allen volledig van het padje zijn afgelazerd. Het gaat altijd over klanten. Al die kreten die beginnen met customer dit en customer dat zijn pleonasmen. Er is niets anders dan klanten. Het is find out what people want and help them get it. Niet: Find out what you want and grab it. Er is alleen maar klant. Waar zou je het anders over willen hebben? Just honor, praise & love the people who pay your bills. Treat them better than you treat yourself.

Zolang we het bijzonder vinden dat het alleen maar over serving customers gaat (en volledig ten overvloede: dus nergens anders over), wordt het nooit wat. Alleen als we inzien (the consiousness) dat er daarbuiten niets is (realization) creëren we miracles. Misschien trek ik de quote van Yehuda wat uit zijn verband, maar dat gebeurt wel vaker als ik een punt wil maken.

Ik beloof je: over tien jaar lult niemand hier meer over. Omdat het tegen die tijd volkomen logisch is. Life is a miracle. Live it accordingly.