Dingen leren waar je wat aan hebt

Nog iets anders om je over te verbazen: onderwijs. In een wereld waarin de landsgrenzen vervagen biedt de natuurlijke beheersing van de Engelse taal legio voordelen. Kinderen tot 12 jaar pikken taal op een heel natuurlijke wijze op. Door de verandering in het brein, kun je na je twaalfde jaar niet meer op de automatische piloot een tweede taal leren. Het zou toch meer dan logisch zijn als Engels integraal in het lessysteem met ingang van groep 1 wordt opgenomen?

Als de nieuwe generatie het Engels perfect weet te beheersen, levert dat meer springplank op naar een toenemende internationale samenleving. Maar nee, mijn oudste kind van negen jaar stampt momenteel de tafel van 18 in zijn koppie. Het systeem (hoe getallen werken) wordt 'm niet geleerd. Hij hoeft het alleen maar te onthouden. Als hij zou worden ingeleerd op de dynamiek van getalletjes, zou hij voor zijn twaalfde - zonder rekenen - weten wat de uitkomst van 58 maal 267 is, om maar eens een voorbeeld te geven. Daar heb je wat aan!

100422.jpg

Minstens zo gek is het dat verkopen geen verplicht vak is op het voortgezet onderwijs. In plaats daarvan gaan we met een tweede taal beginnen, precies op het moment dat de periode van spelenderwijs een andere taal leren, voorbij is. Ik kan zo vier tot zes vakken op het voortgezet onderwijs verzinnen, die in de categorie zonde-van-de-tijd horen. Er zijn dingen die je beter niet kunt weten.

En wat denk je van creativiteit en ondernemerschap als verplichte vakken op het voortgezet onderwijs? Als we even stilstaan bij de elementen voor succes, beloof ik je dat je het met me eens bent als ik zeg dat je in de grote mensenmaatschappij grotere stappen maakt als je bent ingeleid in de basics van creativiteit en ondernemerschap dan dat je de school verlaat met tienen voor natuurkunde, scheikunde, geschiedenis, aardijkskunde en biologie.

Koop- en verkoopkunde is al vroeg een item. Mijn kinderen proberen me regelmatig al iets te verkopen. Waarom ze iets wél mogen, bijvoorbeeld. Als ik ze uitleg dat een uitzondering op een besluit voor mij moet werken, zie ik ze direct schakelen. Bij de volgende nee gaan ze tegenwoordig samen in overleg hoe ze me over zouden kunnen halen, of: wat voor mij een reden zou kunnen zijn om tot ja over te gaan.

Een vroege bewustwording van het sales- & marketingvak maakt betere ondernemers, die - als ze ook nog eens vloeiend Engels spreken - mee kunnen doen op de wereldmarkt. Als we onze kenniseconomie een push willen geven, zullen we daar in een vroeg stadium relevante inhoud voor aan moeten bieden. Anders blijven we een klein land, dat ooit eens de wereldzeeëen heeft bevaren. Dat is alleen al zo vreselijk lang geleden.