Met pek en veren

Wat krijgen we een heerlijke feuilleton van de commissie-de Wit voorgeschoteld. Nout zegt al jaren te hebben geroepen dat het zo niet langer kon, maar jammerrr: niemand luisterde naar 'm. Wouter geeft aan dat ABN AMRO zich al de vernieling in had gedraaid, toen hij in 2007 aan het bewind kwam en Rijkman kreeg ook al geen gehoor bij zijn commissarissen.

Apart verhaal. De drie grootste Nederlandse banken zijn in een poep en een zucht gedegradeerd van top 10 wereldspelers tot lokale geldkantoren; dat geintje heeft 30 miljard gekost en de hoofdrolspelers - minister, toezichthouder en bankier - wijzen en plein public naar elkaar.

Ik sta er altijd van te kijken hoe goed (ook niet financiële) bestuurders zich staande weten te houden als de resultaten downhill gaan. De mediatrainers hebben de keuze om een aantal voor ons allemaal herkenbare typetjes met de daders in te studeren: de vergelijker (ik heb het niet veel slechter gedaan dan anderen); de systeemdenker (ik ben slechts een rader in het geheel); de afwentelaar (de fouten werden op een ander - niet door mij te beïnvloeden - niveau gemaakt); de moralist (daar heb ik regelmatig voor gewaarschuwd, maar niemand wilde luisteren); de notoire ontkenner (ik heb helemaal geen fouten gemaakt); de specialist (als ik het niet wist, wie had het dan wel kunnen weten?).

Nou heb ik mijn omzet vorig jaar niet gehaald. Maar ja, iedereen in mijn type dienstverlening heeft minder gespresteerd. Overigens ging bij mijn bedrijf zo'n beetje alles fout, dus hoe kun je dan verwachten dat ik het droog houd? Mijn klanten annuleerden massaal omdat ik niet meekon met de concurrentie (marketing sucked!). Daarnaast heb ik al jaren geroepen dat onze dienstverlening aan alle kanten rammelde en ik heb me helemaal uit de naad gewerkt, dus aan wie zou het nou echt liggen, denk je? By the way: als ik geen pepernoot meer verkoop, wie denk je dat er dan nog wél iets verkoopt, amice?

Waar is de tijd gebleven dat zij, die ten koste van de gemeenschap jammerlijk faalden, met pek en veren werden besmeurd en op het dorpsplein door de joelende burgers werden uitgehoond? Of is dat nou weer een tikkeltje te moralistisch? Ach, je begrijpt vast wel wat ik bedoel, toch?