Hollandsch Sales Glorie

De Amerikaanse Annual Top Sales Awards staan weer voor de deur met 3 onderscheidingen in 10 categorieën: Top Sales Personality, Top Sales Book, Top Sales Article, Top Sales Star, Top Sales Blog, Top Sales Resource Site, Top Sales 2.0 Solution, Top Sales Tool, Top CRM Solution, Top Social Media Site.

Even naar Nederland kijken, nu? Het is niet zo heel erg moeilijk om te achterhalen dat we één hele beroepsvereniging voor sales professionals hebben: de Sales Management Association. Wapenfeiten op het gebied van sales awards: sinds 1972 is de SMA organisator van de Commercieel Directeur van het Jaar verkiezing en sinds 2004 hebben ze daar de Key Account Manager van het Jaar aan toegevoegd. That's it.

101115.png

Even een search gedaan naar de SMA online, op de drie meest geëigende media sites:

  • Linkedin: een groep waarin de SMA vooral laat weten dat de verkiezingen er weer aan zitten te komen en schreeuwerige leden die vooral voor eigen parochie lijken te preken. Geen enkele vorm van thought leadership aangetroffen.
  • Twitter: één account met 18 volgers, 2 tweets en een niet werkende link, mocht je je in willen schrijven voor een van de SMA evenementen. Een tweede account met eveneens 18 volgers en een veelbelovende eerste tweet op 22 april van dit jaar: "Eindelijk in de lucht, laten we er een succesvol en vooral informatief kanaal van maken." De derde tweet getuigt ook nog van een heuse ambitie: "Een twitterkanaal boordevol informatie over sales- en accountmanagement. Een bron van inspiratie voor commercieel succes." De rest van de 47 tweets zijn slechts links naar artikelen op de SalesExpert site. Inderdaad retesuccesvol.
  • Facebook: geen aanwezigheid geconstateerd.

Op de eigen SMA-site is nul interactiviteit zichtbaar en ook geen sales gerelateerde info te vinden: geen enkele best practice, te downloaden paper of blog te zien. Sales één punt nul. Of moet ik eerst lid worden om iets te mogen ervaren? In dat geval is give value first blijkbaar geen principe van Hollandsch Sales Glorie.

Kijk, ik verlang geen heftige innovatieve ontwikkelingen van een professionele salesclub, maar met je tijd meegaan is toch niet teveel gevraagd, hoop ik? Met 10 leden in het bestuur is dat vast wel op de agenda te krijgen, toch?

In de header van de site zie ik een illustere quote van de in het dagelijks leven sales recruterende voorzitter: "Join de SMA, als je sales serieus neemt". Saillant detail is de Amerikaanse vlag op de achtergrond.

Ik weet nu ineens weer waarom ik geen lid ben.