De patiënt maakt het goed...

Philips heeft de cijfers gepresenteerd over het vierde kwartaal van 2009. Financieel resultaat: een verlies van 78 miljoen.

Philips heeft hard ingegrepen, 6.000 banen geschrapt, 600 miljoen bespaard en 360 miljoen minder verkocht. Kleisterlee kan helaas geen uitspraken doen over de toekomst; er is tenslotte nog steeds een kans op een dubbele dip. In 2009 had Philips de strategische doelen (Plan Vision 2010) al losgelaten. Deze zijn door de economische onzekerheid niet in ere hersteld.

CEO Kleisterlee was echter euforisch: "Onze resultaten tonen dat we de recessie onder controle hebben gekregen."

Moet je eens goed over nadenken: Philips heeft de recessie onder controle gekregen! Ik dacht meer dat de recessie Philips onder controle had en gezien het loslaten van het strategisch plan en het gebrek aan voorspellingen lijkt dat toch nog steeds het geval. Wat Philips volgens CFO Pierre-Jean Sivignon wel weet, is dat er vanaf 2010 zo'n 700 miljoen gaat worden bespaard.

Dat vind ik nou altijd zo reteknap, dat je wél weet wat je gaat besparen, zonder ook maar een idee te hebben wat de inkomsten gaan doen. Hadden die twee vroeger niet iets met elkaar te maken? Desondanks euforie op de beurzen en in het nieuws. De analisten hadden namelijk een lagere verwachting van Philips' resultaten. Analisten zijn die lui die de recessie echt helemaal niet aan hadden zien komen, remember?

Het gaat in een bedrijf over omzet en daaruit voorvloeiende structurele winst. En helemaal nergens anders over. Al helemaal niet over stemmingen, verwachtingen en sentimenten.

Dat kan ik wel zeggen, maar ik blijk er echt he-le-maal naast te zitten.

Ter informatie, om dingen enigszins in perspectief te kunnen plaatsen: de omzet van Philips was 37,9 miljard in 2000 en 26,4 miljard (- 31%) in 2008; de netto winst bedroeg 9,7 miljard in 2000 en het verlies in 2008 kwam uit op 186 miljoen. De marktkapitalisatie was 50 miljard in 2000 en ultimo 2008 was Neerlands trots iets minder waard dan 13 miljard. In het jaar 2000 trad Gerard Kleisterlee toe tot de Raad van Bestuur van Philips.