Please help!

Er zijn van die dagen -of misschien wel tijdperken- dat er steeds maar weer terugkerende vragen door mijn hoofd spoken, meer dan ik aannemelijke antwoorden kan verzinnen. Ik zal er een paar noemen, van groot naar klein. Misschien kun jij me verder helpen?

amv12.jpg
  1. Wat is er gebeurd met de netto winsten van de banken? Ik heb deze vraag al eerder gesteld. ING, ABN en Fortis hebben het laatste decennium met z'n drietjes een kleine 150 miljard euro netto winst naar binnen geshoveld. Waar zijn die munten gebleven, Wouter? Precies de plek waar ze te halen zijn waren, toch?
  2. Waarom minder geld uitgeven als het moeilijker wordt? Als verkopen niet meer vanzelf gaat, kun je beter niet meer dezelfde dingen blijven doen. Als je andere dingen gaat doen heb je over het algemeen meer geld nodig dan dat je meer van hetzelfde doet. Waarom draaien banken de geldkranen dicht en bezuinigt ieder zichzelf respecterend bedrijf tot op het bot, als verandering noodzakelijk is?
  3. Waarom bezuinigen bedrijven op sales? Dat klinkt wat generaliserend, maar er zijn weinig bedrijven die -aansluitend bij de vorige vraag- extra geld pompen in de salesforce. Gewoon omdat een échte verkoper nou eenmaal z'n gewicht in goud waard is. Geloof het of niet: er zijn zelfs bedrijven die verkopers ontslaan zonder deze te vervangen voor doorgewinterde sales pro's. Dan vraag ik je...
  4. Waarom houden apatische bestuurders het (soms) zo lang uit? Ik ben erg goed in commerciële voorspellingen. Geef me een half uur met een willekeurige bestuurder en ik voorspel 'm waar hij over een jaar met zijn organisatie staat. Juist de bestuurders waar mijn conclusie klinkt als: "your sales organization sucks", doen niets. Na een jaar blijkt mijn voorspelling uit te zijn gekomen en zit het mens in kwestie nog op z'n plek. Why?
  5. Waarom vereenzelvigen zovelen zich met macro statistics? Ik begrijp er niets van: no pain, no gain, dus mooier kunnen we het niet krijgen. Daarnaast wordt er plenty of money uitgegeven en is er markt zat. Het geld zit hooguit ergens anders dan voorheen. Als verkoper word je -samen met je marketing collega's- ingehuurd om dat te vinden. So get to work!
  6. Wat is er mis met een Aston Martin V12 Vantage? Sjoerd van Stokkum, hoofdredacteur van Quote, maakt schaamteloos reclame voor de Opel Insignia. Volgens Jeremy Clarkson is de Insignia an adequate way to drive to hell. Los van het feit of je in een Opel gezien wilt worden, weten jij en ik dat je hier twee jaar geleden om werd weggehoond. En terecht!