Lekker chinezen

Chinees porselein werd al tussen de derde en vijfde eeuw van onze jaartelling verkocht in wat we nu de Arabische wereld noemen, hoorde ik dit weekend op Discovery Channel. Hoe ze dat deden? Door hun porselein te decoreren met Mesopotamische figuren. Niet met Chinese.

Krap twee millenia verder in de tijd, loop je zonder zoeken dagelijks verkopers tegen het lijf, die de Chinese kunst van het zakendoen nog steeds niet tot zich door hebben laten dringen.

Het schijnt voor sommigen onder ons lastig te zijn om er achter te komen waar iemand zijn bed voor uitkomt, wat iemand beweegt en aanspreekt, wat iemand motiveert en waarmee iemand is geholpen.

Als je met veel klanten contact hebt en (jij vindt dat je) veel 'goeie gesprekken' hebt, regelmatig een offerte uit mag brengen (omdat jij daarop hebt aangestuurd) en je score gek genoeg (huhuh) ondermaats is, kun je twee dingen doen: stoppen met sales of je boodschap afstemmen op wat er bij je klanten leeft.

En als je dat als geen ander gaat beheersen, kun je stoppen met, zoals dat zo mooi heet: closen. Je klanten gaan dan van je kopen.

En weet je, het is zo lekker moeiteloos.