Double YOU

Als ik het gros van de media mag geloven, zijn we economisch door het dal heen. De aandelen zijn 20% duurder geworden, de daling van de huizenprijzen vlakt af, het consumentenvertrouwen stijgt en ga zo maar door. Als ik profeet Nouriel Roubini en ons lokale macro-economische bijtertje Kees de Kort echter mag geloven, kunnen we in plaats van een "V-shaped recovery" een "W-recession (double-dip recession) verwachten. Macro-economisch schijnt de tunnel toch wat langer te zijn dan de gemiddelde journalist ons nu weer voorhoudt.

w-gray.jpg

Ik proest het uit als ik berichten in de krant zie staan van bestuurders die aangeven dat dit écht de laatste ontslaggolf is geweest. Hoe kun je dat nou zeggen als je alle vorige al niet aan hebt zien komen? Ik lach de tranen in mijn broek als een onbemiddelde bankemployee een advies geeft wat ik het beste met mijn geld kan doen. Hypocrisie komt zo lekker naar de oppervlakte in tijden van verval.

Wat ik helemaal niet begrijp zijn gerenommeerde sales training buro's die tientallen procenten minder verkopen dan vorig jaar. Gat in de markt: een sales training voor sales trainers. Ga je helemaal op binnenlopen! Is een beetje hetzelfde als de beleggingsexpert: "ons advies werkt alleen in tijden van groei". Waarbij een sales training iets anders is dan een beleggingsadvies. Beleggen is speculatief.

Anyway, een recessie is pas een recessie als jij vindt dat je in een recessie zit. Je kunt ooit zonder nadenken gekozen hebben voor een baan of bedrijf in een conjunctuurgevoelige markt. So be it. Maar als vervolgens de apathie toeslaat en je jezelf vereenzelvigt met het branchegemiddelde, zonder ook maar één stap meer of anders te zetten, wens ik je het komende jaar veel sterkte toe!

De enige die in staat is je resutaten te laten groeien, ben jijzelf. De enige die iets kan doen of kan veranderen, om die resultaten in klinkende munt om te zetten, ben jij zelf. Je kansen zijn pas verkeken als er helemaal niets meer wordt gekocht.

So go sell something!

Voor de macro-economisch geïnteresseerden onder ons is het artikel van Economist Nouriel Roubini te lezen op FT.com. Roubini (Dr. Doom) is professor of economics aan de Stern School of Business van de New York University. Hij voorspelde de huidige economische situatie in september 2006.