Sodejue

ING-coryfee Nick Jue ging deze week online om met jongeren te chatten over geldproblemen, aldus het FD. Dat deed hij in de virtuele jongerenwereld Habbo Hotel waar dagelijks duizenden kinderen rondhangen en de meest gestelde vraag "Wil je met me...?" is. Ik vroeg me even af wat er in het hoofd van Jue om was gegaan om zijn sores met kids te delen, maar het ging dit keer niet over zijn eigen echec, maar over de toenemende schulden van jongeren.

091202.jpg

Even een feitje tussendoor, om bovenstaande in perspectief te plaatsen: ING heeft ultimo 2008 een hefboomfactor van 49. Dat wil zeggen dat voor elke euro aan eigen kapitaal er 49 waren geleend. Ter vergelijking: Lehman Brothers ging een jaar geleden kapot aan de hoge hefboomfactor 40. Een hefboom van 8 tot 12 was enkele tientallen jaren geleden nog normaal, aldus Willem Middelkoop in zijn boek Overleef de Kredietcrisis.

Anyway, Nick trok toch de stoute schoenen aan en heeft er lustig met de jongeren op losgechat. Nick was achteraf toch een tikkeltje teleurgesteld. De jongeren wilden van alles van hem weten, behalve waar hij het zelf over wilde hebben. Zijn afsluitende opmerking was veelzeggend: "Ik wil best nog eens terugkomen in Habbo. Misschien ga ik dan zelf vragen stellen; dat werkt misschien beter". Halleluja, Jue!

Drie pagina's verder staat er een paginagrote advertentie van Nick's bank met de illustere kop: "Kunt u de beslissing die u vandaag gaat nemen, morgen nog uitleggen?" De subtitel luidt: "Zorg voor balans tussen uw kortetermijndoelstellingen en uw langetermijnstrategie." ING, die aan het infuus van Woutertje Bos ligt, brengt je graag de finesses bij van -zoals ze dat zelf noemen- Balance Sheet Optimisation. Dat is toch zo'n beetje hetzelfde als met kanker naar een arts gaan die zelf aan de chemo ligt? Of mis ik hier iets?