9 dingen

Word jij ook een beetje simpel van alle lijstjes met goede adviezen die te pas en te onpas aan je voorbij trekken? Dan heb je in dit geval pech. Hier 9 dingen die me vanuit het niets te binnen schieten, waarvan ik zeker weet dat je er iets mee kunt. Zo niet: pech, dan.

  1. Differentiate - Mensen worden als unieke units geboren. Verkopers hebben ervoor gekozen die uniciteit zo goed mogelijk te exploiteren of, zo je wilt: zo duur mogelijk te verkopen. Kijk eens om je heen en noem in één minuut 10 verkopers waarvan je zegt: wow, he's one in a crowd. Als dat lastig is, zit je in de verkeerde omgeving en is de kans groot dat jij je ook nog onder het maaiveld bevindt.
  2. Be remarkable - Dat linkt aan het voorgaande punt, maar is niet hetzelfde. Ik krijg dagelijks verzoeken op LinkedIn om 'elkaars netwerken te delen' met het standaard bericht: I'd like to add you to my network. Dat staat voor mij symbool voor not being remarkable. Ik eet mijn hoed op als die vogels aan het eind van hun leven überhaupt nog door een andere ziel worden herinnerd. Maar ja, misschien is dat gewoon geen vitaal onderdeel van hun life's mission?
  3. In touch - Verkopers en klanten zijn met elkaar in contact. Punt. There's not much more to be said over het verkoopvak. Sommigen hoor ik over files en daarom internetten ze wat meer van huis uit. Dat laatste kun je lekker doen als je -op weg naar je klant- met je mobiele internetunit in de file staat. Als klanten je niet willen zien, verkoop je commodity (en ben je dus een marketeer) of heb je een forse persoonlijkheidsstoornis.
  4. Enjoy - Een beetje verkoper gaat 's ochtends lachend de deur uit (want: opportunity) en komt er 's avonds lachend weer in (want: great next steps). Het vak is zo reteleuk, zo inspirerend en zo uitdagend, dat je zingend in iedere (daar is-ie weer) file staat. Als je dat hardop zegt en er is ook maar één vezel in je lijf die protesteert, sta je op achterstand. Bij jezelf.
  5. Serv(ic)e - Voor je kinderen en voor je klanten ga je door het vuur. De rest kan voor zichzelf zorgen. En voor je klanten hol je niet alleen maar voor de volgende order, maar vooral omdat je één mantra hebt: only the best is good enough for them.
  6. Learn - Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik struikel zo nu en dan fors over m'n eigen blunders. Ik heb een paar fijne mensen om me heen, die me fijntjes kunnen corrigeren, mocht dat nodig zijn. Er zijn ook types die hun tegenvallers toedichten aan anderen, aan tegenwind of aan dingen waar ze geen invloed op denken te hebben. Tja, in dat geval hoef je niets te leren. Dingen overkomen je, hè?
  7. Act - Nee, ik bedoel niet dat softwarepakketje. Het gaat hier om het Engelse werkwoord voor doen. Ik geloof dat het Herb Kelleher van Southwest Airlines was die zei: "We've got a strategy and it's called doing things". Doe jij waar je voor bent ingehuurd of ouwehoer je lekker mee in alle meetings omdat je daar je mening kunt ventileren? Of zeg je achteraf dat je de numbers niet hebt gehaald, doordat je bij al die meetings moest zijn?
  8. Persist - Kijk eens naar het filmpje One Choice, Pick Me. Hoe lang denk je dat die mannen met zo'n football in de weer zijn geweest? Kijk dan eens naar het Nederlandse voetbal op Studio Sport. In welke categorie mogen we jou indelen? En vinden de mensen in jouw omgeving dat ook? Nog wat meer oefenen, misschien?
  9. Party - Man, wat word er weinig gevierd. Het lijkt wel of mensen in een crisis al helemaal geen aanleiding zien om het glas te heffen. Iedere dag is 't feest. Weet je wat helpt? Begin eens met feestvieren en ik beloof je: binnen no time vind je er een reden voor. Cheers.