Eens kijken wat jij voor mij kunt betekenen

Zo nu en dan rinkelt de telefoon en meldt zich een oude bekende die vrij vlot in het gesprek laat weten dat-ie "eens wil kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen". Vanochtend was er weer eentje zo dapper. Iemand die niet weet dat ik op slag pukkeltjes krijg van het woord 'moeten', mag je eigenlijk niet eens een bekende noemen, vind je wel?

Het gekke is dat er bij die uitspraak eigenlijk wordt verwacht dat je een afspraak met ze maakt. Terwijl je aan de telefoon hangt en dat het medium bij uitstek is om even bij te praten. Ennuh, vind je het geen veeg teken dat we na al die jaren nog steeds niets voor elkaar betekenen, waarde vriend? Dan weet je het al: die heeft even he-le-maal niets te doen.

De illustere slagzin wordt meestal vooraf gegaan door retorische introbagger: "long time no see, how are you?" Ik ben nog niet alert genoeg om in die gevallen "kut" te zeggen en vervolgens een ijzige stilte te laten vallen.

Een beter scenario nog is het woord kut te laten volgen door: "....want ikzit al een tijd zonder werk en bel al maanden met jan & alleman om te kijken of er niet een of andere jodokus is die me aan een nieuw klusje kan helpen. Ik had namelijk maar 1 klant en die heeft me een half jaar  geleden bedankt voor mijn diensten. Budget op. Wat goed dat je bèèèlt!"

En die laatste 5 woorden kan ik nu met een niet van echt te onderscheiden Youp van 't Hek intonatie uitspreken. Bel me maar eens.

Als je als ondernemer of als professionele verkoper geen betere scenario's kunt bedenken om je lot ten gunste te keren, begrijp ik helemaal waarom je zonder job of opdracht zit. En als je die nog hebt, beloof ik je dat het merendeel van je klanten nee zegt, de beslissing uitstelt ofwel helemaal niet met je aan tafel gaat zitten.

Als je alleen maar met je eigen dingetje bezig bent, kom je er al snel achter dat eigenlijk niemand met jouw eigen dingetje bezig is. Als je 'm niet begrijpt, lees 'm dan nog een keer. De zin klopt heus en is zelfs heel logisch. Alleen niet voor iedereen.