Wie het weet, mag het zeggen

Moet je me toch eens helpen met het vinden van antwoord op mijn misschien wat vage vraag hoe gedrag ontstaat. Daar kun je niks mee, zeker? Kijk dan -voordat je een antwoord geeft- eerst naar een handjevol aanleiding die me aanzet tot het stellen van deze vraag:

 1. Er zijn sales trainers die een baan zoeken omdat er geen hond is die zijn sales door hen wil laten trainen. Ach, een briljante voetbalcoach hoeft toch ook geen sterspeler te zijn geweest? Nee, maar die weet zichzelf wél te verkopen.
 2. Er zijn mensen die op het laatste moment afbellen met de onsterfelijke quote: "Ik red het niet". Doe ik ook wel eens, maar niet als ik zelf de organisator ben van de meeting. Vervolgens hoor je ze nooit meer.
 3. Er zijn sales managers die één keer in de vier weken een serieus gesprek hebben met hun verkopers en dan zelf het hoogste woord voeren. Naar boven toe doen ze dat ook en komen daar hun hele carrière al mee weg, ondanks dat de salesresultaten 'tijdelijk' uitblijven.
 4. Er zijn zelfstandigen die Twitter tot key strategy hebben uitgeroepen. Als ik ze vraag waarom ze nog geen half miljoen per jaar overhouden, vinden ze geld opeens niet belangrijk.
 5. Er zijn verkopers die ver achter staan op target en nauwelijks contact hebben met klanten, als je alle cold calls niet meetelt. Ondanks dat die kouwe belunits amper afspraken tot stand brengen, vinden ze zichzelf daar toch eigenlijk wel het best in.
 6. Er zijn persoonlijke contacten die een hot lead krijgen (en daar even heel blij mee zijn), deze lead vervolgens niet scoren en de referrer na zes maanden zelf contact op laten nemen met de vraag of er nog wat van die lead terecht is gekomen.
 7. Er zijn persoonlijke contacten die een hot lead krijgen (en daar even heel blij mee zijn), deze lead vervolgens scoren en de referrer na zes maanden zelf contact op laten nemen met de vraag of er nog wat van die lead terecht is gekomen.
 8. Er zijn directeuren die dit jaar nog geen gesprek hebben gehad met een klant, een verkoper of een marketeer. Omdat ze écht belangrijke zaken aan hun hoofd hebben. Vergaderen over bezuinigen, bijvoorbeeld.
 9. Er zijn bazen van auto-importeurs die er 100% van overtuigd zijn dat klanten voor een product kiezen, Joe Girard niet kennen en dit jaar 50% in de min draaien ten opzichte van 2008. En dat laatste ligt aan de markt.
 10. Er zijn klanten die advies vragen en niets met het advies doen omdat ze niets met het advies kunnen. Dat komt zo: het probleem begint bij hunzelf. Tja, dat zou ik ook als eerste naast me neerleggen.
 11. Er zijn CEO's die niet geloven, maar weten dat ze aan de rechterhand van God zitten en uit Zijn naam ruim $ 23 miljard bonus uitkeren, waarvan een navenant deel aan zichzelf, de goedheiligman.

Kijk, in het gedrag van die laatste kan ik me nog enigszins inleven. De rest begrijp ik niets van. Mocht je jezelf denken te herkennen in een van de bovenstaande punten: ik heb het inderdaad over jou!