't Slaat als kut op Dirk

Iedereen weet nu wel dat het gros van de banken en verzekeraars hun klanten stiekum hebben getild. Goeie sales: als je klanten greedy zijn, kun je daar als bankier een mooi verdienmodel op loslaten. Voor jezelf, vooral.

Als zowel de aanbieder als de afnemer de looptijd van een willekeurige polis loaded willen afsluiten, kun je op tien vingers natellen dat de balans zoek is. Miljardenwinsten bij banken én alle klanten financieel binnenlopen? Wie gaat dat betalen?

Kom dus niet aan met het verhaal dat Dirk dé boef is. Dirk verkocht polissen van AEGON en stak de torenhoge provisies gewoon in z'n eigen zak. En van die provisies heeft Dirk zichzelf getrakteerd op een heuse vliegmachine. Daarnaast is Dirk gek op voetbal en op Carel Willink. Dat kost 'm bij elkaar grofweg twee jaarsalarissen van een niet-genationaliseerde collega-CEO. Daar ben je dan ook DGA voor.

091009.jpg

Hoeveel van de 350.000 DSB-klanten zijn de dupe geworden van de duikelende koopsompolissen van de genationaliseerde verzekeraar AEGON? Staat die club niet toevallig onder 'nauw' toezicht van de AFM, DNB en Financiën?

Het blijft voor mij een verrassing dat iedereen een mening heeft, die is gebaseerd op uit de media vergaarde publicaties die passé zijn. Ieder zichzelf respecterend opinie- en praatprogramma heeft na de zondvloed een of meer zelfbevlekkende pseudo-visionairs zitten, die het (eigenlijk) altijd al hebben geweten.

Ik heb ook een mening, die dateert van vóór de kredietcrisis. Als ik mijn postings er nog eens op nalees, zou ik ze zo weer kunnen schrijven. Het blijft actueel. Er zijn meer van die industrieën, die in de nabije toekomst nog een forse duw gaan krijgen voor het bedrijven van legale criminaliteit. Next: de ziekmakende farmaceuten.

En Dirk? Dirk is een rasondernemer, een self-made man. De enige ondernemer in de bancaire wereld. Een entrepreneur pur sang, die op handen gedragen wordt door de mensen die voor hém werken. Wie heeft er staan janken toen Rijkman Groenink zijn biezen moest pakken? En wie -behalve de bedrijfsbeveiliging- begeleidde JP Schmittmann naar de uitgang? Wie van de Fortis medewerkers denkt nog met weemoed terug aan een van de vorige 5 topmannen?

En ja, Dirk is een boef. Maar wel een kleurrijke.

Dirk is met z'n kop boven het maaiveld uitgekomen in een land waar dat ongenadig hard wordt afgestraft. Door de financiële maffia, door de opruiende media, door een apathische regering, door een falende toezichthouder en door de calvinistische burgerman, die heimelijk ook zo graag een vliegmachine zou willen hebben, maar weet dat-ie daar de ballen niet voor heeft.