Wat is er zo leuk aan sales?

Iemand vroeg me recent met verbazing op het gezicht: "Wat vind je nou zo leuk aan sales?" De vraag werd opgevolgd door een hele reeks stellingen, waaruit duidelijk naar voren kwam dat hij er zelf helemaal niets mee had.

Met zijn tegenargumenten probeerde hij me te overtuigen waarom sales vanuit zijn perspectief niet leuk is. Hij probeerde me 'waarom niet' te verkopen. Je tegenstander zonder inlevingsvermogen torpederen met jouw visie doet het leuk in Den Haag. In het salesvak stellen we vragen om te kijken waar we voor elkaar iets toe kunnen voegen.

"Dat is pas leuk! Moet je ook eens proberen..."

Door mijn wat korte reactie kreeg ik geen gelegenheid om werkelijk antwoord te geven op zijn vraag. Sommige gesprekken duren gewoon erg kort.

Welk antwoord ik had gegeven als er aandacht was geweest en er een stilte was gevallen na het vraagteken?

Wat doet een verkoper? Mijn persoonlijke antwoord daarop is gelijk aan de subtitel van het boek Selling Value van Kari Kaario, Risto Pennanen en Kaj Storbacka: Maximize Growth by Helping Customers Succeed.

iboughtyouapresent.jpg

Wat daar leuk aan is? Groei maximaliseren door klanten te helpen slagen, zoals dat in het Nederlands wat minder fraai klinkt dan in het Engels, is leuk omdat iedereen er beter van wordt: de aandeelhouders, mijn klant, de organisatie van mijn klant, de klanten van mijn klant en ikzelf.

Kadootje voor iedereen. Wat is er nou leuker dan dat?