Geachte heer Schmittmann

Jan-Peter Schmittmann, bestuursvoorzitter van ABN Amro, baalt volgens De Telegraaf dat klanten op onjuiste gronden besluiten al dan niet bij de bank te blijven. "Als ze vertrekken omdat ze bij IceSave een hogere rente kunnen krijgen op hun spaargeld, prima. Maar ze moeten wel besluiten op basis van feiten".

Echte bankman, die JP. Klanten moeten iets van hem. In dit geval besluiten nemen op basis van feiten. 

houseforsale.jpg

JP, graag je hulp bij zomaar wat bedenkingen en vragen die me bij het lezen van dit artikel te binnen schieten. I'm lost. Ik weet het, ligt aan mij.  

Ik begrijp dat klanten weglopen als gevolg van alle negatieve berichtgeving over Fortis. "ABN Amro zit zeer goed bij kas, heeft goede ratings en wordt pas -na akkoord van de toezichthouders- in de loop van 2009 geïntegreerd in Fortis". Geen legitieme feiten voor weglopers te ontdekken. 

Ja, dat begrijp ik ook niet helemaal. Het is niet fair dat Fortis er bij wordt gehaald. Als ABN een kredietaanvraag van een van mijn werkmaatschappijen beoordeelt, vragen ze ook niet naar de cijfers van de holding, de ratio's van de andere werkmaatschappijen, de hoogte van mijn hypotheek en de relaties die ik heb met andere banken. Beetje een mes in je rug, als klanten je loyaliteit niet met gelijke munt terugbetalen.

Ik was blij verrast met de 5,25% die ik krijg bij IceSave. Bedankt voor de tip, JP. Klanten mogen dus weg, als ze een hogere rente kunnen krijgen. Wel genereus om zo'n open deur aan te bieden.

Voor zover ik weet is ABN Amro nooit een prijsvechter geweest en zeker niet met de rente op spaargelden. Ik vraag me in dat geval af op basis van welke overwegingen de weglopers ooit klant zijn geworden. Blijkbaar niet op basis van feiten. Het zal toch niet zo zijn dat een klant besluiten neemt op basis van emotionele lulkoek? Ondenkbaar!

Toch ben je niet helemaal consistent, JP. Je klanten mogen om het even welke overweging hun geld komen afstorten, maar als ze het weer op komen halen, moeten ze wel jouw taal spreken? Beetje gek, toch? Jij en ik weten dat die miljarden bij elkaar gespaarde munten niet eens van jou zijn.

Neem één ding van me aan, JP: klanten zijn onbetrouwbaar. Ze doen maar wat. Deinen mee op de emotionele golven van het nieuws en lopen zonder echte reden zomaar met hun eigen poet je deur weer uit. Niets mee te beginnen.

Ik begrijp die klanten ook niet. Dat je -samen met je kornuiten- niet bestaand geld in het casino weg hebt zitten spelen, heeft er echt niets mee te maken. 

I'm in, JP. We doen -heel blond- net alsof er niets is voorgevallen.