Zelfstandig of ondernemer?

Aya Langeveld geeft in het FD van vandaag 5 vijf gouden tips om te slagen als zelfstandig ondernemer - waar moet je aan denken als je voor jezelf wilt beginnen:

  1. Voorkom dat je alleen nog maar aan het werk bent; besteed voldoende aandacht aan je gezin en je vriendenkring.
  2. Ken en ontwikkel jezelf op onderdelen waar je je onvoldoende in hebt bekwaamd of waar je (sociale) vaardigheden mist.
  3. Wees zuinig op je netwerk: "Heb het leuk met elkaar; ze vervangen deels de sociale functie die je collega's vroeger hadden."
  4. Zorg voor een goede match als je met mensen samen gaat werken.
  5. Vermijd vereenzaming. "Wie niet oppast gaat tegen zijn computer praten of komt alleen nog maar de deur uit om vlak voor sluitingstijd een magnetronmaaltijd te halen".

Ik proest mijn bordje Brinta door de hele kamer heen als ik dit in de vroege ochtend lees. Iedereen die met deze valkuilen rekening heeft te houden, krijgt van mij het gratis advies om als de brandweer terug te keren in de geborgen maandelijkse loonomgeving, waar weer lekker met collega's kan worden geouwehoerd. Stel je toch eens voor dat je eindigt als een te hard werkende, afgebrande en vereenzaamde ondernemer.

floodedcar.jpg

Je hebt ondernemers en er zijn zelfstandigen. Laten we de term zelfstandig ondernemer alsjeblieft schrappen. Een ondernemer is in mijn optiek altijd zelfstandig. Een zelfstandige voldoet in veel gevallen helaas niet aan de definitie van ondernemer. Voor die buiten-categorie is er een prachtige geuzennaam in het leven geroepen: ZZP'er.

Ik loop er nog wel eens een tegen het lijf. Ze hebben het te druk of even helemaal niets te doen. En je komt ze gek genoeg altijd in het laatste geval tegen. Eindelijk heb ik met het artikel van Aya een succesformule die ik ze stilzwijgend in de hand kan drukken.

Mijn reacties op de valkuilen zijn:

  1. Werk je uit de naad om je visie in de wereld te zetten. Als je je hart volgt, krijg je energie en raak je alles behalve opgebrand. Zorg voor support van het thuisfront om je dromen waar te kunnen maken en informeer je omgeving dat ze je neus even wat minder vaak zullen zien, omdat je je plannen aan het realiseren bent.
  2. Doe alleen waar je goed in bent en besteed de rest uit.
  3. Als je vindt dat je netwerk niet vooral faciliterend is aan de realisatie van je plannen, stop dan per direct met netwerken.
  4. Doe zoveel mogelijk zaken met mensen die je kent en waar je van op aan kunt. Mocht dat in de praktijk anders uitpakken, zorg dan voor een pijnloos royement van jullie relatie.
  5. Vereenzamen? Sell like hell en je ziet meer mensen dan je ooit hebt meegemaakt. Verkoop meer dan je zelf uit kunt voeren en laat anderen voor je werken.

Als je zover bent, dan ben je aangeland in de wereld van het (zelfstandig) ondernemerschap, want je hebt een heus bedrijf.

Iedere zelfstandige die rekening moet houden met Aya's valkuilen, kan zich de rit naar de Kamer van Koophandel beter besparen.

Apart hè, dat zelfstandigen die retegoed zijn in verkopen wel ondernemer kunnen worden en zelfstandigen die niet verkopen nooit ondernemer zullen zijn?