Commerciële wondermiddelen

Stel je voor dat je jaarlijks voor miljarden euro's aan spullen verkoopt en al je klanten komen er tegelijkertijd achter dat ze zich de tijd, geld en moeite hadden kunnen besparen. Jouw spullen doen namelijk helemaal niets. Het werkt niet, is overbodig en zelfs gevaarlijk. Ik ben er -toen ik het hoorde en het me inbeeldde- even voor in de meditatieve stand gaan zitten om weer helemaal bij zinnen te komen. Als verkoper staat zo'n scenario bij mij in de top 3 van boze dromen.

Kijk, dat klanten niet bij je willen kopen is tot daar aan toe. Daar zijn nog wel een handjevol leuke alternatieven voor te bedenken. Ga bijvoorbeeld advies geven aan iedereen die zich afvraagt waarom er geen klant is die bij ze wil kopen. Dat begrijp je als geen ander en al lukt het je zelf dan niet, je hebt -gedreven door wanhoop- exact bedacht hoe het wel zou moeten.

cure-all.jpg

Maar nou heb je al decennia de sterren van de hemel verkocht, je bent filthy rich en nog steeds serieus met je werk bezig. Op een goeie dag publiceren ze in de krant de conclusie van 35 onderzoeken naar je wandel en handel en daaruit wordt op academische wijze duidelijk gemaakt dat je shit voor goud hebt verkocht. Daar zou je toch op zijn minst heel erg depressief van worden?

Gisteren is in PLoS Medicine een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat antidepressiva nauwelijks beter werken dan een placebo. Ter informatie: In 2003 kregen in Nederland bijna een miljoen mensen in totaal 5,9 miljoen recepten met antidepressiva voorgeschreven.

Van alle gepubliceerde onderzoeksresultaten blijkt 94% positief, maar als je de niet gepubliceerde resultaten erbij betrekt, vermindert dat tot de helft. Wie beheren de media waarin al die positieve publicaties worden geplaatst? Door wie worden de onderzoeken en onderzoekers betaald? Zou dat iets te maken kunnen hebben met de objectiviteit van de uitslagen?

Als je verkoper bent, doe dat dan altijd met behoud van creativiteit. Ik heb tijdens het schrijven van dit artikel een wel heel simpele oplossing bedacht: ik doe een greep in de overlopende kas, geef funding aan 36 onderzoeken & een ruim veelvoud aan onderzoekers en publiceer nieuwe 'bewijzen' dat antidepressiva tóch blijken te werken. Dan is de wereld weer in balans en kunnen we gewoon doorgaan met geld verdienen.

Money makes the world go round. Als je grote dingen verkoopt, is het je geraden dat goed in ogenschouw te blijven nemen.